Şcoala “Mihai Viteazul”, 153 ani de existenţă

Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria, a îmbrăcat ieri, haine de sărbătoare, la împlinirea celor 153 ani de existenţă.
Aşadar ieri, la ceas aniversar, la nivelul unităţii de învăţământ, în prima parte a zilei a fost organizat un complex program de activităţi, concretizat prin formarea unor ateliere prin intermediul cărora elevii fiecărei clase implicate şi profesorii coordonatori s-au organizat în crearea unor activităţi cu scop creativ. Fiecare echipă prezentând oaspeţilor, cadre didactice din alte unităţi de învăţământ, ce ştiu ei să facă mai bine.
De asemenea pe holul şcolii sunt expuse lucrările copiilor îndrumaţi de profesorii de arte plastice, cât şi imagini în care au fost surprinse aspecte ale activităţilor la care aceştia au luat parte.
În cea de a doua parte a zilei, în amfiteatrul şcolii, în faţa oaspeţilor, s-a derulat un frumos program artistic dedicat acestui eveniment şi care s-a intitulat “La Mulţi Ani, Şcoala Mea Dragă”.
În deschiderea programului, corul şcolii pregătit de profesor Marian Măndică, a interpretat melodiile “Imnul şcolii” şi “Copilărie”.
Programul a continuat cu evoluţia altor elevi care şi-au demonstrat talentul lor prin recitarea unor poezii, cum este cazul Dariei Burtea, elevă în clasa a VI-a “C”, care a recitat poezia “Lecţie Bunicii”, sau prin interpretarea unor arii la diverse instrumente muzicale, aşa cum este şi cazul Oanei Ianţschi elevă în clasa a VI-a “A”, care a interpretat la pian vals de F. Chopin.
Elevii din clasa a VIII-a “A”, îmbrăcaţi în costumaţii adecvate au avut ocazia de a interpreta sceneta “Bacalaureat” de I.L.Caragiale.
Următorul instrument muzical ale cărui acorduri s-au auzit în sală, a fost vioara mânuită de eleva Clara Stratulat din clasa a VI-a “A”, prin interpretarea “Valsului trandafirilor”, de Şastakovici.
“Primii mei pantaloni lungi” a fost piesa interpretată de elevii clasei a IV-a “A”.
Alexandra Ion elevă în clasa a V-a “C”a interpretat mlodia „Impossibile”, iar Laura Tomescu şi Adrian Ene, elevi în clasa a VIII-a “B” au recitat poezia „Să nu uitaţi de mine”, de Marin Muget.
Iar spre finalul evenimentului Octavian Broşteanu, elev în clasa a VIII-a “B”a interpretat la chitară melodiile “România” de Adrian Daminescu şi “Imagine” John Lennon.
Formaţia rock G&B a clasei a VI-a “C” şi-au pus în valoare talentul prin interpretarea a două melodii de rock.
Iar în încheiere, elevii claselor a III-a “A” şi cei de la a VI-a ”C”, au dansat pe mai mlute ritmuri.
Cea care a gândit acest program complex, dedicat aniversării a 153 de ani de existenţă a Şcolii Gimnaziale “Mihai Vitezul”, este Elena Tecşor, şeful instituţiei de învăţământ.
Şcoala “Mihai Viteazul” este considerată una din cele mai vechi şcoli din municipalitate, începuturile fiind datate din 15 noiembrie 1860, când paralel cu şcoala primară particulară, înfiinţată de Episcopia oraşului, a luat fiinţă Şcoala Primară de Stat Nr1.
Legat de evoluţia instituţiei, istoria arată faptul că de-a lungul anilor, edificiul a suferit mai multe modificări.
În ce priveşte actuala locaţie din strada Alexandru Colfescu, aceasta a fost construită în mai multe etape prin extindere, în anii 1913, 1927, 1964.
Iar, după ce s-a înregistrat o creştere a numărului de elevi, unitatea de învăţământ a mai beneficiat de noi extinderi efectuate în anii 1975 şi 1978, după cum se arată în materialele informative despre evoluţia instituţiei.

M.M.