“Școala fără catalog” pentru copiii romi din Școlile Gimaziale Bujoru și Conțești

In luna noiembrie Asociatia Parida Romilor “Pro-Europa” Sucursala Teleorman a continuat actiunile de prevenire a abandonului scolar, de data aceasta activitatile fiind dedicate sarbatorii Centenarului Marii Uniri.Si pentru ca anul acesta sunt elogiate evenimente istorice deosebit de importante, reprezentantii Partidei Romilor din Teleorman au prezentat elevilor romi din Scolile Gimnaziale din localitatile Bujoru si Contesti (scoli cu procent mare de elevi de etnie roma) cele mai importante date din istoria romilor: primele atestari documentare ale romilor pe teritoriul Romaniei, despre statutul pe care-l aveau acestia in acea perioada, dezrobirea, deportarea, sedentarizarea si asimilarea romilor in perioada comunista.

Pe langa istorie, copiii au mai aflat despre originea poporului rom, care este imnul romilor si steagul acestora, care sunt neamurile de romi de pe teritoriul tarii noastre, care erau meseriile traditionale si ce meserii inca se mai pastreaza, de unde vine denumirea fiecarui neam de romi.

De asemenea copiilor li s-a mai vorbit despre contributia romilor la dezvoltarea societatii romanesti si despre personalitati marcante rome ale literaturii , muzicii, filmului si sportului, dar si despre importanta studierii limbii romani.

Pentru a oferi toate aceste informatii copiilor, au fost invitati sa participe la actiune profesori de istoria romilor si de lb. romani: Serban Paula, Mielu Margareta, Urdoi Viorel si Apostol Oita.

Dupa aceasta activitate a fost organizat un concurs de desene si pictura avand tema “Impeuna in an centenar” in cadrul caruia elemente specifice culturii rome s-au regasit alaturi de cele romanesti pe aceeasi plansa ,copiii dand frau liber imaginatiei lor.

Un juriu format tot din copii a apreciat care sunt “cele mai originale, cele mai frumoase, cele mai colorate, cele mai reprezentative planse”, astfel incat au fost premiati toti copiii participanti la actiune, premiul constand intr-un rucsac care contine obiecte utile in activitatea scolara.

Directorii Scolilor Gimnaziale,Bujoru si Contesti, in care s-a derulat actiunea , prof. Ceapa Ioana Viorica si prof. Berceanu George, dar si colectivul de cadre didactice din aceste scoli au apreciat initiativa reprezentantilor Partidei Romilor Pro-Europa si au acordat tot sprijinul necesar perntru ca activitatile sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

La finalul actiunii liderul organizatiei teleormanene , Mielu Lixandru Elvis,a tinut sa precizeze: ”Noi nu spunem vorbe mari , dar prin faptele noastre modeste vrem sa-i invatam pe copii sa fie cinstiti, corecti, harnici si sa invete, pentru ca doar asa vom inainta spre civilizatie si vom progresa.”

Actiunea “Scoala fara catalog” va continua pana la sfarsitul lunii noiembrie si in alte scoli din localitati cu procent mare de elevi de etnie roma.