Scenariul 4

Partidul Național Liberal are parte de un mandat foarte dificil, în care în afară că trebuie să se lupte cu partidele de opoziție, PSD,PMP, USR, Pro Romania, UDMR, mai trebuie să lupte și cu un inamic mai mare, și anume coronavirusul. Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a fost nevoit să deamai multe ordonanțe, în lupta cu coronavirusul, acum ajungându-se la ordonanța militară numărul 4.

Scenariul 4, în fapt ordonanța militară numărul 4 a Guvernului din 29 martie 2020 a apărut după ce numărul celor contaminați cu coronavirus a depășit 1.700 și au fost înregistrați 43 de morți. Se pare că numărul acestora va crește de la o zi la alta. Printre cei decedați se află și un tânăr de 27 de ani care avea diabet.În ordonanța numărul 4 este reglementată circulația persoanelor peste 65 de ani în exteriorul locuinței. Acestea trebuie să dovedească motivul deplasării într-o declarație pe proprie răspundere. Nu au fost uitate nici animalele de companie. Agenții economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate își vor organiza programul pentru a facilita, cu prioritate, accesul persoanelor peste 65 de ani. Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, precum și persoanele aflate în izolare la domiciliu, și care nu respectă interdicțiile impuse, vor fi sancționate contravențional conform regimului stării de urgență, putându-se ajunge până la închisoare. Vor fi instituite măsuri de izolare și la locul de muncă.

Autoritățile administrației publice vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe. Prețurile la energie electrică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu mai pot fi majorate. Vor fi cenzurate chiar și mesajele de interes public.

Iar între timp, în perioada în care românii se solidarizează, mulți demonstrând prin voluntariat responsabilitatea în lupta cu coronavirusul, se pare că unele asistente medicale din spitale fură măști, dezinfectanți, echipament de protecție pentru a se salva pe sine și ai lor, sau pentru a le comercializa.

Ioan DUMITRESCU