Scad tarifele! TVA de 5 la sută la cazare și sport

Turismul beneficiază de cea mai redusă cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, respectiv 5 la sută atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant, ca și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping. Această reducere a intrat în vigoare de la 1 noiembrie.

Potrivit șefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Teleorman, Florentina Muțuțună, începând cu 1 noiembrie 2018, mai multe categorii de servicii beneficiază de cota redusă de TVA de 5 la sută, o modificare legislativă cu un puternic impact pozitiv în domeniul serviciilor de restaurant şi catering.

”Cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. Serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea. Dreptul de utilizare a facilităţilor sportive in scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele scutite deja. Serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9321 si 9329 în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele scutite”, spune șeful serviciului AJFPT Teleorman.

Nu se consideră că efectuează servicii de restaurant unităţile de alimentaţie publică care nu deţin un spaţiu în cadrul căruia să fie realizate suficiente servicii conexe care să permită consumul imediat al alimentelor şi/sau al băuturilor, care oferă spre consum preparate alimentare şi/sau băuturi la tejghele-bar sau în spaţii restrânse de servire, fără nicio posibilitate de a lua loc la o masă sau care permite unui număr limitat de clienţi să consume produsele pe loc. În această categorie se înscriu, de exemplu, unităţile de tip stand, chioşc, tonomat sau snack-bar, simigerii.

De asemenea, nu pot aplica cota redusă de TVA de 5% nici unităţile de alimentaţie publică care oferă preparate alimentare şi/sau băutură exclusiv în sistem de livrare la domiciliu sau cu ridicare de la un punct de livrare, deoarece în acest caz vorbim doar de o livrare de alimente – care beneficiază de cota redusă de TVA de 9%.

C. DUMITRACHE