Sărbătoare bulgărească, sărbătorită cu mare fast în Teleorman

Cea mai mare comunitate de bulgari din Teleorman a sărbătorit, la început de februarie, Zărezanul. Locuitorii comunei Izvoarele au participat la sfințirea viilor, un obicei ținut în onoarea Sfântului Trifon, ocrotitorul viței de vie și au chefuit până seara, târziu. În comuna Izvoarele trăiesc aproximativ 2.300 de oameni, majoritatea cunoscând limba și tradițiile bulgărești.

În județul Teleorman, în comuna Izvoarele, mai există, încă, o comunitate de bulgari bine închegată. Oamenii locului, aproximativ 2.300 de suflete, cunosc limba bulgară și, mai ales, respectă tradițiile țării aflate la nord de Dunăre. Una dintre acestea este Zărezanul, sărbătoarea de la început de februarie dedicată viței de vie și vinului.

În fiecare an, locuitorii comunei Izvoarele își sfințesc viile pentru rod bogat. Și asta, în ciuda faptului că în ultima vreme, tot mai mulți localnici au renuțat la a mai cultiva vii.

Și nu este singura localitate din județul Teleorman în care se sărbătorește. Și în orașul Zimnicea sute de persoane au luat parte la sărbătoarea de Zarezan.

Tradiția spune că, de Zărezan, proprietarii viilor scot din pământ și sticlele cu vin îngropate cu un an înainte. Își adună familia și prietenii și se cinstesc cu licoarea recuperată din pământ.

Zărezanul de anul acesta s-a încheiat cu cântec, dans și voie bună pe ritmuri tradiționale bulgărești.

Claudiu Dumitrache