Discursuri comuniste la împlinirea a 45 de ani de la înfiinţarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman.
Înfiinţat în anul 1968, centrul a avut ca principală preocupare punerea în valoare a elementelor de cultură şi civilizaţie tradiţională. Din păcate, în ultimii ani Centrul s-a zbătut în agonie şi cu greu a reuşit să atragă noi oameni de cultură.
Toate marile proiecte cu care se laudă actuala conducere interimară a Centrului datează încă de la înfiinţare. Festivalul concurs Naţional de Muzică Uşoară ”Ghiocelul de aur” (1968 – 2013), Festivalul concurs naţional ”Pe deal la Teleormănel” (1968 – 2013), Festivalul Naţional de Literatură ”Marin Preda” (1982 – 2013) sau Festivalul Naţional de Literatură ”Zaharia Stancu” (1983 – 2004).
Începând cu anul 1990, Centrul n-a mai acordat aşa mai importanţă promovării culturii, motiv pentru care şi evenimentele deja consacrate au tras obloanele, iar cultura a început să lipsească tot mai mult din peisajul teleormănean.
Singura mare realizare bifată de conducerile de după 1990 a fost înfiinţarea Ansamblului de Cântece şi Dansuri Populare ”Burnasul”. Ansamblul s-a impus repede prin diversitatea şi autenticitatea repertoriului de cântece şi dansuri populare pe care l-a promovat, cu o atenţie deosebită pentru acelea specifice zonei etnografice a Teleormanului.
Aflat timp de 8 ani la conducerea Centrului Cultural (2005 – 2012), actualul senator Timotei Stuparu nu ratează nici o ocazie de a fi prezent în rândul foştilor colegi. Deşi n-a reuşit să facă nimic notabil ca şef al instituţiei în cei 8 ani cât a condus Centrul, Timotei Stuparu vine acum cu soluţii şi idei pentru a creşte vizibilitatea şi greutatea instituţiei.
Acesta crede că este cazul ca Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman să-şi schimbe denumirea în Centrul Cultural ”Liviu Vasilică” în semn de respect pentru unul dintre cei mai mari artişti ai judeţului. Asta în ciuda faptului că în cei 8 ani de activitate în fruntea instituţiei a încercat pe cât posibil să-l îndepărteze pe Florin Vasilică, singurul urmaş al familiei care încă păstrează vii melodiile marelui rapsodist.
Deşi cultura aproape că lipseşte cu desăvârşire din judeţul nostru, la finalul ceremoniei de aniversare a celor 45 de ani de activitate, 15 persoane din judeţ, dar nu numai au primit diplome şi premii.
Este vorba despre Dumitru Vasile Delceanu, diplomă pentru poezie, Florin Burtan – diplomă pentru proză, Stan V. Cristea – Diplomă pentru istorie literară şi promovarea valorilor culturale teleormănene, Liviu Comşia – Diplomă pentru istorie literară, Revista ”Caligraf” – Diplomă pentru publicistică, Gheorghe Vlad – Diplomă pentru carte istorică, Valeriu Bazavan – Diplomă pentru monografie, Direcţia pentru Cultură, Educaţie, Creaţie şi Sport Roşiorii de Vede – Diplomă pentru promovarea valorilor culturale teleormănene, Gabriel Cârjan – Diplomă pentru susţinerea şi promovarea culturii tradiţionale şi a activităţilor artistice de amatori, Geară ion Gheorghe – Diplomă pentru susţinerea şi promovarea culturii tradiţionale şi a activităţii artistice de amatori, Viorel Peţa – Diplomă pentru susţinerea şi promovarea culturii tradiţionale şi a activităţii artistice de amatori, Cătălin Mărunţelu – Diplomă pentru activitatea în domeniul conservării dansului tradiţional teleormănean, Florica Chiar – Diplomă pentru promovarea portului şi dansului popular teleormănean, Marius Alin Anca – Diplomă pentru conservarea şi promovarea dansurilor populare teleormănene şi Floriana Aurel – Diplomă pentru conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor teleormănene.

Claudiu DUMITRACHE

Despre autor