Săptămâna viitoare începe bâlciul de la Roșiori

Cel mai mare bâlci din judeţul Teleorman își deschide din nou porțile. În fiecare an, la începutul lunii septembrie, în preajma sărbătorii Sf. Mărie mică, la Roşiorii de Vede se organizează cel mai mare bâlci din judeţ.

Potrivit unei informări a Primăriei Roșiorii de Vede, în acest an bâlciul va avea loc în perioada 1- 8 septembrie și va fi amplasat în perimetrul tradiţional din incinta Târgului săptămânal situat în zona estică a localităţii.

Agenții economici care doresc să ocupe teren în incinta Târgului săptămânal pe timpul desfăşurării Bâlciului anual vor depune actele necesare la Oficiul de Informații Publice al Primăriei. Informații suplimentare se pot obține pe web site-ul oficial al Primăriei Roșiorii de Vede.

Bâlciul anual de la Roșiorii de Vede își are originea la începutul orânduirii feudale. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea el era apreciat de domnitorul Țării Românești ca fiind la fel de frecventat ca și cel din București. În anul 1833 se țineau bâlciurile de la sărbătorile Adormirii Maicii Domnului și Nașterea Fecioarei.

Prin Decizia nr. 9/5 august 1904, administrația publică locală a aprobat Regulamentul pentru întreținerea bâlciului din Roșiorii de Vede în care erau prevăzute și datele la care se țin (23 martie și 8 septembrie), când încep și se termină târgurile de vite, taxele care trebuiau plătite, atribuțiile edililor, circulația carelor prin oraș.

În anul 1927 se obține avizul favorabil al Ministerului Industriei și Comerțului ca bâlciul de la 23 martie să fie ținut de Sf. Gheorghe, motivându-se că „în martie e sezonul ploilor și mai sunt și alte bâlciuri”. Se stabilea astfel ca bâlciul să înceapă în ziua de 10 aprilie și să țină până pe 23 aprilie, primele cinci zile fiind rezervate oborului de vite.

Începând cu anul 1934 frecvența bianuală de organizare a bâlciului se reduce doar la cel organizat de Sfânta Măria Mică.

Din 1902 și până în anii 1960, bâlciul se ținea pe locul unde astăzi se află Stadionul Municipal, fiind apoi strămutat în actuala locație din Târgul săptămânal.

Claudiu DUMITRACHE