Salariile bugetarilor, reduse cu 20%. Propunere indecentă?

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat joi că statul trebuie să reducă deficitul bugetar până la 2% din PIB, în anul 2024.

Printre soluțiile sugerate de Lazea se numără și reducerea săptămânii de lucru, pentru bugetari, de la 5 la 4 zile, concomitent cu reducerea cu 20% a salariilor.

De remarcat că și anul trecut, tot în luna noiembrie, Valentin Lazea a vorbit tot despre reducerea deficitului bugetar, dar nu prin scăderea salariilor, ci prin stoparea creșterii pensiilor.

În cadrul intervenției de joi, economistul șef al BNR a mai oferit și alte soluții pentru reducerea deficitului bugetar, aproape toate posibile, cu condiția să existe voință politică.

Pentru că au existat voci care au contestat intervenția lui Valentin Lazea, considerând că reducerea deficitului bugetar este treaba Guvernului, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a reacționat, declarând: “Nu este o propunere a BNR, era o discuție legată de modalități de reducere a deficitului bugetar de la 9%, cât e acum, la 3%, cât va fi nevoie să fie în 2024 (…) Chestiunile de politică fiscală nu intră în analiza BNR, ca instituție. Așa cum există economiști la nivelul Ministerului de Finanțe, la nivelul băncilor, care se exprimă pe politici fiscale, deși nu au atribuții de genul ăsta, și la nivelul BNR există oameni responsabili care se pot pronunța pe aceste teme. Se ia în calcul un singur scenariu, și anume întrebare. Cum reduci deficitul de la 9% la 3% în 3 ani? Asta e întrebarea. ”

Rămâne de văzut dacă Guvernul va folosi experiența lui Lazea sau va veni cu propriile soluții pentru a-și îmbunătăți politicile fiscale. Deși, cunoscând tradițiile românești în materie de măsuri dure, dar necesare și eficiente, mai ales când e vorba de bugetari, s-ar putea ca propunerea lui Lazea să fie considerată “indecentă”.

Șt. B.

Lasă un răspuns