SAJ Teleorman, suprasolicitat de Paști * Aproape 600 de intervenții ale ambulanțelor teleormănene

Personalul medical de pe ambulanțele teleormănene au avut patru zile ”de foc” în perioada Sărbătorilor Pascale, între 14-18 aprilie 2017. În aproape 600 de situații au intervenit cei de pe ambulanțele din cadrul SAJ Teleorman, la persoane cu diverse afecțiuni, la victime ale accidentelor rutiere și, în patru cazuri, la constatări de decese. Referitor la cele patru cazuri în care medicii și asistentele de pe ambulanțe au constatat decesul pacienților, trei persoane au decedat luni, 17 aprilie 2017 și o persoană, sâmbătă, 15 aprilie. Doi dintre pacienți au pierdut lupta pentru viață, în ciuda eforturilor medicilor de pe ambulanță care, timp de zeci de minute i-au resuscitat cardiopulmonar pe cei suferinzi. Cele patru decese au fost înregistrate în Didești, Poroschia, Turnu Măgurele și Crângu.

În alte cinci situații, ambulanțele au fost solicitate la persoane care au încercat să-și ia viața.

Cel mai grav accident, din cele cinci la care au fost solicitate ambulanțele, s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la Roșiorii de Vede. Șoferul care a provocat accidentul nu a pățit nimic, în schimb, un tânăr în vârstă de 17 ani a decedat și alte trei victime au fost preluate de ambulanțe și transportate, inițial, la Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede, după care, la Spitalul Județean de Urgență Alexandria.

Două dintre evenimentele rutiere la care au ajuns ambulanțele s-au petrecut chiar în ziua de Paști, unul la Videle și altul la Săceni. Cele cinci persoane accidentate în urma evenimentului rutier de la Săceni au fost preluate de ambulanțe și transportate la Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede.

Accidentul de la Videle s-a soldat cu o victimă, care a fost transportată, cu ambulanța, la Spitalul Videle, după care la Spitalul Floreasca din București.

Tot la spitale din București au ajuns și două victime ale unor accidente rutiere petrecute la Alexandria (în ziua de 14 aprilie) și la Măldăieni (în data de 15 aprilie).

Cele 590 de solicitări ale ambulanțelor din cadrul SAJ Teleorman, în intervalul 14-18 aprilie 2017, au fost făcute în următoarele situații: transfer interclinic+externari-164; dureri abdominale sau de spate-59; cefalee-57; tuse, probleme respiratorii minor-37;

conflicte și agresiuni fizice-30; copii bolnavi-28; persoane inconștiente-24; accidente diverse-23; dureri toracice-22; psihiatrie-21; AVC-16; sângerare-16; intoxicații-14; leșin(sincopă)-13; febră-12; diabet zaharat-9; căzut în stradă-8; tentativă de suicid-5;

obstetrică-ginecologie-4; incidente provocate de animale/insecte-4; convulsii-2; alergii-1.

M. MEILĂ