Să ne ferească Dumnezeu de gripă! Şi de Nicolaescu, dacă nu-i cerem prea mult

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, potrivit analizelor efectuate, nu s-au înregistrat probe pozitive de virusuri gripale iar activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă.
Atât a aşteptat Ministerul Sănătăţii ca „să amâne” campania de vaccinare antigripală, când de fapt ea nici nu putea fi declanşată pentru că nu existau dozele de vaccin necesare,
Pe de o parte pentru că cele 600.000 de doze care trebuiau achiziţionate de la furnizorii autorizaţi din ţară nu fuseseră încă licitate, iar cele 400.000 de doze ce urmau să fie furnizate de Institutul Cantacuzino nu fuseseră fabricate, ele urmând să fie puse la dispoziţia ministerului în luna decembrie.
Treabă tipic românească. În loc să dai bice subalternilor să-şi facă datoria, ministrul Nicolăescu se foloseşte de întâmplarea fericită de a avea o toamnă blândă şi, în consecinţă, de a nu avea viroze ca să pună batista pe ţambal. Vaccinarea nu este un tratament pentru viroze, ci un mijloc de prevenire a lor. Ce s-ar întâmpla dacă, doamne fereşte, ne-am trezi cu o pandemie de împrumut. Populaţia ar fi total nepregătită, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile la viroze, copiii şi bătrânii.
Singura soluţie ar fi achiziţionarea dozelor pe cont propriu, dar nu toată lumea îşi permite să dea 30 de lei pe o doză.
Teleormanul nu putea să aibă un statut special, chiar dacă are doi oameni deosebit de importanţi în Guvern şi în Parlament, care ar fi putut totuşi să-l tragă la timp de urechi pe Nicolăescu, ca să nu rămână ţara fără vaccinuri.
Sunt semne că anul acesta se vor face economii semnificative la bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru că după Bobotează pericolul apariţiei gripei sau al altor viroze se reduce spre 0, şi n-are rost să aruncăm banii pe fereastră.
Dar până atunci să ne rugăm celui de sus să ne ferească de vreo pandemie, şi, dacă nu-i cerem prea mult, de asemenea ministru la sănătate.

C.O.

About The Author