Să ne cunoaştem conjudeţenii – Florea Dumitrescu, teleormăneanul care a condus timp de 10 ani finanţele publice din România

Teleormăneanul Florea Dumitrescu este unul dintre cei mai apreciaţi economişti din România. S-a născut în anul 1927 în comuna Necşeşti, într-un sat parcă uitat de lume, de care întotdeauna însă vorbeşte cu mândria omului care niciodată nu va putea uita de unde a plecat spre lumea cea mare. Doi ani de liceu economic i-a urmat la Roşiorii de Vede şi alţi doi la Turnu Măgurele, apoi s-a pregătit în domeniul finanţelor publice, devenind unul dintre absolvenţii de excepţie ai Academiei de Studii Economice Bucureşti . Profesionalismul dovedit încă din primii ani de la absolvirea studiilor universitare l-a propulsat rapid în diferite funcţii de conducere, în anul 1969, la vârsta de 42 de ani, fiind desemnat să conducă Ministerul Finanţelor Publice. A condus acest minister timp de 9 ani şi jumătate, respectiv până la data de 7 martie 1978. Din 1978 şi până în anul 1983 inclusiv a fost ambasador al României în China, iar de la 16 martie 1984 până pe 17 martie 1989 a fost Guvernatorul Băncii Naţionale a României.
A reuşit să ţină timp de aproape 15 ani în echilibru finanţele publice, într-o perioadă când în România s-au făcut eforturi uriaşe pentru industrializarea ţării. Ca ambasador, timp de cinci ani, în China a reuşit ca relaţiile bilaterale româno-chineze să se dezvolte rapid, pentru contribuţia pe care a avut-o Florea Dumitrescu bucurându-se şi azi de respectul conducerii statului chinez.
Dumitrescu a semnat primul acord al României cu FMI
Iată ce spune fostul ministru de finanţe al României în legătură cu acest eveniment :
“În anul 1969 a venit la Bucureşti o delegaţie a Băncii Mondiale, condusă de Robert McNamara, preşedintele de atunci al acestei instituţii, în care a convenit cu preşedintele ţării să înceapă tratativele pentru aderare. Astfel că un an mai târziu s-au demarat negocierile tehnice cu FMI, care au durat aproape doi ani, timp în care participam periodic şi la lucrările Comisiei Financiar-Valutare a CAER. Acordul de aderare l-am semnat, în numele Guvernului României, la sediul FMI din Washington, în decembrie 1972. După noi, abia la 10-12 ani au aderat la FMI şi Ungaria şi Polonia.”
România a schimbat regulile de creditare ale Băncii Mondiale
“Nu este nicio exagerare când se spune că România a schimbat regulile de creditare ale Băncii Mondiale, spune Florea Dumitrescu. Când m-am dus să iau primul credit, m-am întâlnit cu preşedintele McNamara. Mare strateg şi militar, care era acum economistul nr. 1 al planetei. Zâmbitor, acesta mi-a spus : „Ne-am gândit în board să vă dăm un miliard de dolari”. Eu, care umblam peste tot după un milion de dolari, am rămas perplex… Mi s-a părut că nu aud bine. „Cât ne daţi?!”, l-am întrebat. „Un miliard”. „Şi ce putem să facem cu el? „Aaaa, faceţi ce vreţi. Faceţi drumuri, faceţi poduri, faceţi şcoli, faceţi spitale…” „Păi nu vreţi banii înapoi? Dacă facem drumuri şi poduri, vedeţi banii înapoi în 30-40 de ani!” I-am zis clar: „Domnu’ preşedinte, eu, ca ministru de finanţe, nu iau un dolar în condiţiile astea. Dacă ne daţi banii ca să facem producţie, să mărim exportul, să modernizăm ţara, avem de unde să vi-i restituim… Altfel, rămânem să vă plătim o viaţă întreagă dobânda.” Am plecat de acolo fără să luăm niciun ban. Am ajuns acasă şi i-am spus lui Ceauşescu cum au stat lucrurile şi i-am zis că nu avem de unde să dăm banii înapoi. Pentru că asta era prima problemă: cum să rambursăm banii împrumutaţi. După trei săptămâni mi-a scris McNamara să mă duc acolo. M-a întrebat ce facem cu banii. I-am răspuns că avem de făcut 50 de întreprinderi noi şi alte 50 să le modernizăm. I-am prezentat lista întreprinderilor şi mi-a dat banii. Ăsta a fost momentul-cheie, am schimbat practica în sistemul de finanţare. Nu numai pentru România. Toate ţările lumii au beneficiat de pe urma poziţiei noastre.”
În toţi anii când s-a aflat la conducerea Ministerului Finanţelor Publice, dar şi în alte posturi de conducere la nivel central, Florea Dumitrescu a luptat cât a putut ca banii să fie bine chivernisiţi şi să se facă investiţii masive pentru dezvoltarea tuturor zonelor ţării. Şi azi teleormănenii ceva mai în vârstă îşi aduc aminte şi îl apreciază ca atare pentru insistenţa sa în a fi suplimentate fondurile pentru realizarea de investiţii în judeţul nostru, de numele său fiind legate şi extinderea fabricilor din cadrul Combinatului Chimic Turnu Măgurele, dar şi a Întreprinderii de Rulmenţi din Alexandria. După câteva decenii în care a deţinut funcţii de conducere la cel mai înalt nivel în statul român, fostul ministru de finanţe a agonisit o avere “colosală”, respectiv banii din care şi-a cumpărat un … autoturism. Azi, locuieşte într-un apartament cu două camere (85 m.p.), plătind chirie la stat.
Un om de o modestie rar întâlnită, cu o vastă experienţă profesională, vizionar în tot ceea ce a întreprins pe tărâm economic şi social, dar şi legat trup şi suflet de teleormănenii cărora le-a fost dat să trăiască pe aceste străvechi meleaguri româneşti.

George ZAVERA

Despre autor