Romii din Teleorman, mai informaţi şi mai sănătoşi
Timp de trei zile, (21 – 23 octombrie) holul Sălii Polivalente din Alexandria, a fost plin de cetăţeni de etnie romă, care îşi aşteptau rândul pentru consultarea stării de sănătate, prin efectuarea câtorva analize medicale.
Acţiunea face parte din proiectul „SOS – Sănătatea în comunităţile de romi”, finanţat de Agenţia Naţională pentru Romi şi care se desfăşoară în perioada 30 iulie – 30 octombrie.
Consultarea persoanelor de etnie romă s-a desfăşurat în mai multe oraşe din Teleorman, acolo unde comunităţile de etnie romă sunt mai numeroase.
55 de persoane de etnie romă au fost consultate la Turnu Măgurele, la Zimnicea au beneficiat de consultaţii medicale 153 de romi, iar la Roşiorii de Vede doar 60 de persoane au acceptat să beneficieze de avantajele acestui proiect. Alexandria fiind ultimul oraş în care persoanele de etnie romă au avut această posibilitate.
Aşadar, până ieri, la primele ore ale zilei, la Alexandria şi-au consultat sănătatea peste 80 de persoane.
Mecanismul prin care aceştia au beneficiat de un consult medical, a fost unul destul de complex, de aceea dorim să precizăm şi noi, doar câţiva dintre paşi care au dus la realizarea acestei etape a proiectului.
Mai întâi, în fiecare din localităţile respective, a fost efectuată o campanie de informare a comunităţii rome, cu privire la avantajele proiectului. La această campanie a participat şi un facilitator comunitar, al cărui rol a fost acela de deschizător de drumuri.
După ce persoanele de etnie romă au fost convinse să se implice şi să beneficieze de avantajele acestui proiect, mai întâi aceştia au fost înregistraţi şi apoi au primit un bon de ordine, în funcţie de care au fost chemaţi pentru a li se efectua consultaţiile medicale.
Acestea au constat în verificarea tensiunii arteriale, pulsul inimii, şi recoltarea probelor sangvine.
În cadrul următoarei etape, se va trece interpretarea analizelor şi a recomandărilor necesare, în cazul depistării unor boli cronice. Cei care vor fi depistaţi cu eventuale boli cronice, vor fi ajutaţi să se înscrie într-un program naţional de tratament şi prevenire.
Programul de consultare a persoanelor de etnie romă, s-a desfăşurat în intervalul orar 9.00 -14.00 şi a fost efectuat de aceleaşi cadre medicale, pentru fiecare dintre cei consultaţi, indiferent de localitate din care provin, iar probele recoltate au fost analizate în cadrul aceluiaşi laborator medical.
Şi chiar dacă au fost şi persoane de etnie romă care au refuzat să beneficieze de avantajele acestui proiect, de stabilire a sănătăţii, marea majoritate a romilor consultaţi, sunt beneficiari ai ajutorului minim garantat, aşa că aceştia sunt înscrişi şi la un medic de familie.
De menţionat faptul că acest proiect a primit sprijin din partea primăriilor de la nivelul fiecărui oraş pe raza căruia s-a desfăşurat proiectul, la care mai adăugăm şi sprijinul Prefecturii Judeţului Teleorman.
Proiectul a avut drept scop, creşterea nivelului de educaţie pentru sănătate, în cazul a 400 de persoane de etnie romă din localităţile menţionate, prin informarea şi consilierea acestora cu privire la accesul gratuit la serviciile publice de sănătate, şi efectuarea unui set de bază de analize medicale, dar şi înscrierea la medicul de familie, acolo unde este cazul.
Un alt scop principal al proiectului este crearea unei reţele public-private care să organizeze sesiuni de întâlniri şi de lucru având ca scop îmbunătăţirea situaţiei romilor în comunităţile din judeţul nostru.
Mirel MANAFU