Românii poartă cu ei 200.000 de tone de exces ponderal

15% dintre teleormăneni se confruntă cu obezitatea
15% dintre teleormăneni au declarat că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, principalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice, conform unui Omnibus efectuat pentru Ponderas.
Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate.
Ponderas, singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangarda, a efectuat acest studiu pornind de la ultimele date prezentate de OMS, care estima că, în 2008, 51% dintre români erau supraponderali şi obezi. Astăzi, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezităţii la peste jumătate din populaţia ţării.
Concluziile studiului arată că bărbaţii se confruntă în număr mai mare decât femeile cu problema obezităţii. Peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune. De asemenea, 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali iar cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%). În total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal.
Conform aceluiaşi studiu, dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezităţii, aflându-se în topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondenţii care locuiesc în Ardeal şi Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori se regăseşte Oltenia. Muntenia, în care se află şi Teleormanul, are un risc mediu de obezitate, cu 15% persoane obeze din totalul de locuitori.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.608 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta peste 15 ani, iar perioada în care s-a derulat a fost martie 2013. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel naţional pentru populaţia României cu vârsta peste 15 ani, având o marjă de eroare de ±2.4%.

D.P.