România pe primul loc în UE, la producţia de floarea soarelui – Banii au ajuns la şmecheri, iar fermierii fluieră a pagubă!

Producătorii agricoli români au reuşit să strângă în această toamnă 1,9 milioane tone de floarea-soarelui, o producţie mai mare cu 60 la sută decât cea din anul 2012, plasând astfel România pe primul loc în Uniunea Europeană, urmată fiind de Franţa şi Bulgaria. O scurtă retrospectivă asupra producţiilor de floarea soarelui din ultimii ani, scoate în evidenţă faptul că 2013 a fost un an foarte favorabil acestei culturi. În perioada 2007-2012, cea mai mare producţie de floarea soarelui s-a înregistrat în anul 2011, când agricultorii români au obţinut o producţie medie de 1.798 kg/ha. În 2007, producţia medie pe hectar a fost de 854 kg/ha, în 2008 – 1.437 kg/ha, în 2009 – 1.433 kg/ha, în 2010 – 1.597 kg/ha, în 2011 – 1.798 kg/ha, iar în 2012 – 1.313 kg/ha. În acest an, producţiile medii de floarea soarelui la unitatea de suprafaţă au fost în jurul a 2.000 kilograme la hectar.
În Teleorman, în 2013, producţia medie la hectar obţinută de către fermieri a fost de 2.150 kilograme, de pe cele 87.300 de hectare ocupate cu această cultură obţinându-se o producţie totală de 187.695 tone seminţe de floarea soarelui. O cantitate care îi plasează pe fermierii din Teleorman printre cei mai importanţi producători de seminţe de floarea soarelui din România.
În perioada 2007-2013, preţurile de valorificare a producţiei de seminţe de floarea soarelui au înregistrat mari fluctuaţii, după cum au dictat interesele marilor traderi de cereale şi plante oleaginoase, respectiv de seminţe de soia şi floarea soarelui. Jocuri pe care le-au făcut ţinând seama de nivelul producţiilor obţinute în fiecare an, de cererea de pe piaţa externă din partea procesatorilor de seminţe, dar mai ales de nevoia proprie de a face profituri cât mai mari de pe urma muncii fermierilor români. Preţurile medii la floarea soarelui au fluctuat între 0,84 lei/kg în 2007 şi 1,84 lei/kg în 2012, acesta din urmă fiind şi cel mai ridicat preţ din ultimii ani. În 2013 însă, când fermierii români au obţinut cea mai mare producţie de floarea soarelui din ultimi 20 de ani, preţurile au scăzut brusc, chiar in timpul campaniei de recoltare, în pofida faptului că cererea de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa externă a fost într-o continuă creştere. Deşi în nenumărate rânduri fermierii şi-au făcut cunoscute nemulţumirile în legătură cu preţurile foarte mici oferite de samsarii de cereale şi seminţe oleaginoase, unii dintre agricultori, presaţi de creditele pe care le au de restituit la bănci, dar şi de datoriile către stat şi distribuitorii de input-uri, s-au văzut nevoiţi să vândă o parte şi chiar întreaga recoltă. La un preţ de 0,7 – 0,8 lei kilogramul de sămânţă, fermierii care au vândut în perioada recoltării au rămas în pagubă, unii dintre ei neacoperindu-şi nici cel puţin cheltuielile, deşi au obţinut producţii de floare soarelui superioare celor de anul trecut.

Care sunt marii achizitori de cereale ?
Între marii traderi de cereale şi plante oleaginoase (soia, rapiţă, floarea soarelui) care activează pe teritoriul României, unii dintre ei având afaceri şi pe teritoriul judeţului Teleorman, sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain“.

George ZAVERA