România la președintia CE

Joi, 19 ianuarie 2019, România a preluat oficial președinția Consiliului Uniunii Europene. La București erau așteptați Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Donald Tusk, președintele Consiliului European, dar și alți demnitari europeni. Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene a debutat cu o ceremonie de deschidere și un concert inaugural la Ateneul Român. Premierul Viorica Vasilica Dăncilă și liderii europeni au ținut discursuri de deschidere. Vineri Jean Claude Juncker va avea întâlniri cu președintele României, Klaus Werner Iohannis, și cu premierul Viorica Dăncilă, și vor urma conferințe de presă.

Comisia Europeană este structura executivă a Uniunii Europene. În următoarele luni România trerbuie să se ocupe de patru mari piloni, respectiv de Europa convergenței, Europa mai sigură, Europa mai puternică la nivel global, și Europa valorilor comune. Cu acest prilej premierul Viorica Dăncilă, fost europarlamentar două mandate, a declarat: ”Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator impartial, de facilitator de consens, că vom avea ca și priorități provocările existente la nivel European. Vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel European, și că începând din data de 21 luna aceasta, vor merge la comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European”.

În ciuda faptului că inițial președintele României, Klaus Werner Iohannis declarase că țara noastră, cu Guvernul Dăncilă, nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, acesta a revenit la sentimente mai bune asupra respectivului punct de vedere, declarând că România este pregătită pentru o atare misiune, dovadă că se întâlnește cu liderii Uniunii Europene. Președinția rotativă timp de șase luni a României la Consiliul Uniunii Europene vine și în momentul în care liderii europeni trebuie să soluționeze și ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană. Totodată pe perioada respectivă România ar trebui să facă eforturi substanțiale pentru a atrage fondurile europene, pentru ca țara noastră să nu fie doar un contribuabil la bugetul Uniunii, ci și o beneficiară a acestor fonduri.

Ioan DUMITRESCU