România, cele mai mici fonduri europene pe cap de locuitor

În luna februarie a anului trecut a fost o întreagă tevatură în jurul reprezentării României la negocierile pentru noul exerciţiu fiscal al UE (2013-2020). Băsescu spunea că el este singurul abilitat să reprezint România în plan extern, indiferent de domeniul vizat, iar Ponta susţinea, sus şi tare, că Guvernul pune în aplicare deciziile care privesc economia adoptate în UE şi, ca urmare, el ar trebui să fie prezent la negocieri.
După încheierea negocierilor disputele au continuat de data aceasta cu privire la sumele alocate României, preşedintele susţinând că ceea ce a obţinut a fost un succes, în timp ce premierul spunea, la vremea respectivă, că s-au pierdut mulţi bani pentru că Traian Băsescu n-a vrut să-i supere pe prietenii săi politici.
Recent, Erste Bank a făcut public un Raport cu privire la fondurile europene din care rezultă că România a obţinut cele mai mici alocări pe cap de locuitor dintre cele 6 ţări din centrul şi estul Europei, supuse analizei. Este vorba de România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia.
Din totalul de 167,1 miliarde de euro, Polonia a primit 77,6 miliarde (44,6%), România 22,9 miliarde (13,8%), Cehia şi Ungaria câte 21,9 miliarde (13,2 %), Slovacia 13,9 miliarde (8,4%), iar Croaţia 8,6 miliarde (5,1 %).
Raportat la numărul de locuitori, aceste sume dau un clasament complet diferit. Pe primul loc este Slovacia cu 369 euro/locuitor, urmată de Ungaria (316 euro/locuitor), Cehia (299 euro/locuitor), Croaţia (289 euro/locuitor), Polonia (288 euro/locuitor), România (164 euro/locuitor).
După prezentarea acestor date rămâne ca cititorii noştri să stabilească cine a avut dreptate în disputa pe fondurile europene, preşedintele sau premierul.

Şt. B.