Înainte de fatidicul an `89, singura fabrică de bere din judeţul Teleorman, ROBEMA Roşiorii de Vede, făcea cu greu faţă solicitărilor de bere în judeţele din partea de Sud a ţării, mai ales în lunile de vară, când bună parte din producţie pornea spre staţiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre. În primii ani postdecembrişti, fabrica din Roşiorii de Vede a cunoscut o cerere şi mai mare de bere, pentru aprovizionarea cu bere comercianţii veniţi din toată ţara fiind nevoiţi să stea la rând, la cozile formate la poarta unităţii, cel puţin jumătate de zi ori de noapte. Fabrica de bere a intrat în proces de privatizare, prin vânzare ajungând în proprietatea unor investitori turci, care operau îndeosebi în partea de Nord-Est a ţării, în Moldova, noua titulatură a fabricii fiind SC “Bere şi Malţ Robema” S.A.
Înfiinţarea unui număr foarte mare de fabrici de bere, îndeosebi cu capital străin şi branduri recunoscute, a însemnat şi începutul declinului pentru fabricile româneşti, între care s-au aflat şi cele de la Roşiorii de Vede, Râmnicu Vâlcea şi Turnu Severin. Fabrici de capacitate redusă, sub 200 mii hectolitri, care au început să facă tot mai greu faţă concurenţei din piaţă, dar şi fiscalităţii excesive impusă de stat.
Pentru a putea rămâne în piaţă, deputatul roşiorean Alexandru Mocanu a propus în anul 2006 adoptarea în Parlamentul României a unei legi prin care fabricilor de bere autohtone cu o capacitate de producţie mai mică 200 mii de hectolitri să li se acorde anumite facilităţi fiscale. Adică să fie scutite de la plata unor obligaţii fiscale datorate către stat, condiţia fiind ca acele fabrici de bere să nu se afle în faliment la data aprobării respectivelor facilităţi. Legea adoptată în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, a fost retrimisă spre reexaminare în Parlament de către preşedintele Băsescu, cu motivaţia că respectivele facilităţi reprezintă ajutoare de la stat, ceea ce contravine regulilor impuse de către Comisia Europeană. Legea, cu anumite modificări, a fost reluată în Camera Deputaţilor, dar iniţiativa nu s-a mai bucurat de succes, Băsescu având pe această temă un conflict deschis cu Parlamentul, afirmând public că în forul legislativ al ţării sunt “oameni politici care fac legi pentru infractori”. Între aceştia, aşa cum i-a nominalizat presa la acea dată, se afla şi deputatul teleormănean Alexandru Mocanu, insinuându-se faptul că acesta ar fi avut interese directe, soţia sa lucrând la acea dată la fabrica de bere din Roşiorii de Vede. Fără sprijinul de care avea nevoie, fabrica de bere de la Roşiorii de Vede, în timp, s-a prăbuşit din punct de vedere financiar, perioade îndelungate de timp producţia fiind oprită. “Robema” a ajuns în cele din urmă în stare de faliment, la cererea creditorilor, conform legii, activele unităţii fiind scoase la vânzare prin intermediul unui lichidator judiciar. În fapt, va avea loc vânzarea activelor ce au mai rămas din fabrică, unele din instalaţiile de producere şi de îmbuteliere a berii fiind deja înstrăinate. Pe data de 27 ianuarie, la Bucureşti, lichidatorul judiciar încearcă să vândă, prin licitaţie publică, cu strigare, bunurile imobile – construcţii şi teren aferent – aparţinând SC “Bere şi Malţ Robema” SA, preţul de cumpărare fiind diminuat cu 50 la sută, iar bunurile libere de sarcini fiscale.
George ZAVERA