Rezultatele probei scrise ale examenului de definitivat, înainte de depunerea contestațiilor * 61 de candidați din Teleorman au promovat examenul

Ministerul Educației a afișat ieri, 25 aprilie 2017, primele rezultate ale probei scrise din cadrul examenului de definitivat în învățământ, sesiunea 2017, înainte de depunerea contestațiilor.

Deși, la proba scrisă, ultima etapă din concurs, susținută joi, 20 aprilie 2017, au îndeplinit condițiile pentru a putea susține proba, 109 cadre didactice din județul Teleorman, din totalul celor 115 înscrise, rezultatul l-au așteptat 90 de candidați care au susținut proba. 19 dintre cadrele didactice fie nu s-au prezentat la proba scrisă, fie au părăsit sala de examen, după aflarea subiectelor.

Deși majoritatea celor 90 de cadre didactice care au susținut proba scrisă au primit nota 10 la inspecţiile de specialitate și, de asemenea, pentru portofoliul profesional personal le-a fost acordată nota maximă, multe dintre notele primite la proba scrisă nu fac cinste profesiei de cadru didactic. Conform rezultatelor postate pe siteul Ministerului Educației, unul dintre candidați a reușit ”performanța” de a primi nota 2,85 la proba scrisă, alți 9 candidați au făcut lucrări care au primit note între 3,00-5,00, iar alțe 8 cadre didactice au primit note între 5,00-6,00.

Din totalul celor 90 de candidați din județul Teleorman, care au participat la proba scrisă din cadrul examenului de definitivat în învățământ, 61 au promovat examenul de definitivat, înainte de depunerea contestațiilor.

Potrivit unui comunicat al ME, ”nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8, dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă.

În situația în care, nota finală a examenului din acest an ar fi fost considerată, ca în sesiunile anterioare, nota primită la proba scrisă, numărul cadrelor didactice din județul Teleorman care ar fi promovat examenul era mult mai mic. Doar 40 de candidați au reușit să facă lucrări, notate cu cel puțin nota 8.

Cei nemulțumiți de notele primite pot depune contestații la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în data de 25 aprilie, după afișarea rezultatelor, și în ziua de 26 aprilie.

Rezultatele finale se vor afișa pe 30 aprilie la centrele de examen și pe site-ul .

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar.

Cei care nu au promovat examenul de definitivare în învățământ se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an școlar.

Candidatii pot sustine examenul național pentru definitivare în învățământ fără taxă, de cel mult trei ori. Participările ulterioare la examen sunt condiționate de achitarea unor taxe stabilite de către Ministerul Educatiei Nationale.

M. MEILĂ