Revoluţia din 1989, o dezamăgire pentru cei care au ieşit în stradă cu piepturile goale

Sub genericul “24 de ani de la Revoluţia Română”, la sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene “Marin Preda” din Alexandria, au fost organizate expoziţii de carte, pliante, felicitări, medalii şi insigne, figuri marcante din istoria neamului realizate în metal, ce vin să marcheze Revoluţia de la 22 decembrie 1989.
Evenimentul a fost organizat de Secţia Alexandria a Societăţii Numismatice Române în colaborare cu Biblioteca Judeţeană “Marin Preda”. La vernisajul expoziţiilor, au fost prezenţi colecţionari, pasionaţi şi membrii ai Societăţii Numismatice, secţia Alexandria.
În lipsa preasfinţitului Galaction Stângă, în calitate de preşedinte al Secţiei Numismatice, cel care a luat cuvântul şi care a dirijat întreg evenimentul a fost preotul Nicolae Bonaş, în calitate de membru al secţiei. Acesta a vorbit atât despre desfăşurarea Revoluţiei din decembrie 1989, cât şi despre mare parte din decoraţiile emise imediat după eveniment, cât şi despre acele decoraţii care s-au emis, chiar şi la zece ani de la marele eveniment care a dus la schimbarea multor destine.
“Acest eveniment denumit, răscoală, revoluţie, s-au ce-o fi fost el, a reprezentat o cotitură în istoria neamului, formând un hotar între ce a fost, şi ce a urmat după acel moment. S-a încheiat o societate şi s-a format o altă societate.
Cu părere de rău, ce a urmat după acel moment nu a fost în asentimentul celor care au ieşit în stradă cu piepturile goale, la Timişoara, Bucureşti şi în celelalte oraşe”, a subliniat preotul Bonaş, ca participant activ la Revoluţia din decembrie 1989.
Domnia sa a mai explicat şi cum s-au format asociaţiile de revoluţionari, care au fost scopurile acestor asociaţii, şi modul prin care acestea şi-au adus contribuţia la emiterea unor astfel de medalii, restul a fost istorie.
Expoziţia rămâne deschisă publicului până vineri, 10 ianuarie 2014.

Mirel MANAFU