Reţelele electrice nemodernizate cad pe capete

Dacă în ultimii ani ai ”Epocii de Aur” curentul electric era oprit la ore fixe prin simpla acţionare a butoanelor de la punctele de distribuţie, în România anilor deceniului III al primului secol din noul mileniu, curentul se întrerupe aproape la fel de des, mai ales când bate vântul ceva mai tare, plouă torenţial sau ninge abundent. Şi canicula acţionează şi ea şalterul, spre disperarea cetăţenilor, care se trezesc cu frigiderele sau congelatoarele ”arse” tocmai când e mai multă nevoie de ele.
Apare în mod firesc întrebarea: de ce se întâmplă asta în condiţiile în care distribuţia energiei electrice e privatizată, iar tehnologiile au avansat semnificativ?
Iar răspunsul a fost dat în numeroasele analize şi articole apărute în mass-media în ultimii ani. Cea mai mare parte a stâlpilor, reţelelor de cablu şi transformatoarelor sunt aceleaşi dinainte de 1989.
Fenomenele meteorologice declanşate la sfârşitul săptămânii trecute, cu viscol şi căderi masive de zăpadă au readus în discuţie şubrezimea sistemelor de distribuţie a energiei electrice din România după ce peste 100 de localităţi din 10 judeţe având probleme de alimentare cu energie electrică.
Teleormanul s-a numărat printre judeţele cu cod portocaliu şi nu putea să nu intre pe lista judeţelor afectate de întreruperile de curent electric, probleme în acest sens manifestându-se pe tot parcursul anului, ori de câte ori au apărut fenomene meteorologice mai serioase, care în alte părţi ale Europei nu produc aceleaşi efecte.
Astfel, pe 24 ianuarie, la ora 16,00, 17 localităţi au raportat defecţiuni la reţea, iar 90 de echipe de intervenţie ale furnizorului au fost mobilizate pentru remedierea lor. Până a doua zi s-a reuşit rezolvarea problemelor în trei dintre localităţi, echipele de intervenţie acţionând în continuare în 14 localităţi.
Duminică seara se reuşise asigurarea energiei electrice în toate localităţile afectate, singurele probleme pe care cele 18 echipe de intervenţii aflate în teren trebuiau să le rezolve fiind cele 65 de deranjamente la nivel de consumator.
Numeroasele probleme apărute în aceste zile, când zeci de puncte de transformare au căzut, iar firele de înaltă şi medie tensiune s-au rupt l-au scos din sărite pe vicepremierul Liviu Dragnea, care a cerut reprezentanţilor Ministerului Energiei şi Comandamentului de urgenţă să-i comunice şefului său, ministrul de resort Constantin Niţă că Guvernul aşteaptă, în cel mai scurt timp, o analiză asupra modului în care furnizorii de energie electrică şi-au respectat contractele de privatizare, prin care îşi asumau lucrări de modernizare ale reţelei de distribuţie.
”Am o sarcină pentru dumneavoastră şi pentru Constantin Niţă. Să prezentaţi în Guvern cât de curând o analiză serioasă asupra modului în care aceste companii şi-au respectat contractul de privatizare pe modernizarea reţelelor. De ani de zile tot vorbim când e viscol, plouă, se tot întrerupe energia”, a atenţionat Dragnea.
E pentru prima oară când problema se pune în acest mod şi la asemenea nivel. Să sperăm că Executivul nu se va opri decât la o analiză şi la eventuale sancţiuni. Furnizorii ar trebui să fie determinaţi să se achite de obligaţiile care le revin prin contractul de privatizare, nu să-şi mărească profiturile crescând periodic preţurile în detrimentul ofertei de servicii, care lasă mult de dorit.

Z.M.