Repere teleormănene: Marama din comuna Salcia

Această maramă care face parte din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Teleorman, colecția de port popular, provine din comuna Salcia și dateazã din perioada 1901-1925. Ea a fost achiziționatã de muzeu în anul 1979, fãrã a se cunoaște numele persoanei care a lucrat-o.

Marama sau ștergarul de cap este o piesã componentã a costumului femeiesc de sărbătoare din zona Teleormanului, fiind principala piesă de completare a acestui costum.

Ea se purta numai la sărbãtori, peste tulpanul cu colțișori, care avea rolul de a acoperi părul femeii căsătorite.

Marama din imagine este confecționată din borangic galben și mătase albă, este țesutã în două ițe, cu alesături în tehnica șabacului.

Are decorul amplasat la capete, sub forma a trei registre, cel din mijloc fiind foarte lat. Motivele decorative sunt geometrice (romburi, linii) și vegetal-florale- „pomul vieții în glastrã” sau „ghiveciul cu floare”.

La capete marama prezintã franjuri din urzealã.

„Pomul vieții” face parte din grupul de motive al copacului, simbol al rodniciei în gândirea populară, iar „ghiveciul cu floare” apare ca o reprezentare a grădinii Raiului.

Marama este un obiect de port foarte bine reprezentat în zona Teleormanului, a cărei confecționare necesita multă migală și atenție, deoarece prelucrarea firului de borangic era foarte dificilã. Marama era realizată în cadrul gospodăriei, la războiul de țesut, de către femei care dobândiseră acest meșteșug de mare virtuozitate tehnică, care a atins uneori cele mai înalte trepte ale creației artistice.

În Teleorman, ștergarul de cap era piesa care se dădea în dar la nuntă ginerelui, socrilor mari, nașilor și cumnaților, în timp ce se juca hora „Nuneasca”.

Sursa și sursa foto: Muzeul Județean Teleorman

Cornelia RĂDULESCU