Repere teleormănene: Lada de zestre

Din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman face parte un obiect deosebit: o ladă de zestre.

Lada de zeste datează din anul 1932, după cum se poate observa din inscripţia de pe suprafaţa piesei și provine din comuna Nicolae Bălcescu (fostă Vodă Carol) a judeţului Teleorman, de la un anume Leon Ion, intrând în patrimoniul etnografic al muzeului în anul 2016.

Lada de zestre face parte din categoria mobilierului ţărănesc. Se mai numeşte „lacră” sau „lada ţoalelor”.

Lada de zestre s-a întâlnit şi în casele boiereşti din secolul al XVIII-lea, fiind folosită în locul dulapului de haine şi lenjerie.

Ocupa un loc de cinste în cadrul interiorului ţărănesc, fiind aşezată la capătul patului, ca simbol al femeii măritate, al priceperii ei de a lucra.

Lada de zestre se dădea fetei de către părinţii acesteia cu prilejul nunţii şi conţinea velinţe, scoarțe, aşternuturi, căpătâie, ştergare, toate necesare în noua gospodărie care se întemeia.

În general lăzile de zestre sunt executate din esenţe lemnoase diferite (fag, frasin, stejar) şi se compun din mai multe părţi, îmbinate unele în altele, într-o tehnică cunoscută din antichitate.

Lada de zeste are capac plan şi decor pictat cu motive florale şi geometrice. Este pictată cu verde pe toată suprafaţa, excepţie face spatele piesei, iar capacul şi părţile laterale sunt decorate cu linii executate cu negru. Partea din faţă prezintă decor floral executat cu roşu, galben, negru, precum şi două imagini din hârtie, probabil provenind dintr-o revistă, după cum era moda vremii.

După cum se poate observa din inscripţionări, această ladă de zestre a fost lucrată la atelierul meşterului A. Fulger din Roşiorii de Vede, în anul 1932, pentru a fi dată ca zestre, de către părinţii fetei, la nuntă.

Sursa și sursa foto: Muzeul Județean Teleorman

Cornelia RĂDULESCU