Repere teleormănene: Frații Mihail și Nicolae Dumba, proprietarii moșiei Bragadiru

Frații Mihail și Nicolae Dumba, proprietarii moșiei Bragadiru între anii 1855 și 1900, fac parte dintr-o familie de macedo-români, stabilită la Viena.

Tatăl lor, Sterie Dumba (1794-1870), născut la Blața, în Macedonia, a lucrat ca argintar și a făcut comerț cu bumbac, tutun și piei de animale în Macedonia, prosperând.

Cofondator al firmei „Frații Dumba”, Sterie a fost directorul Asociației negustorilor din Orient, efor al comunității ortodoxe din Austria, consul general al Imperiului Otoman la Viena și Mare Agă pe lângă prințul Mihail Sturdza al Moldovei.

Mihail Dumba, fiul cel mare al lui Sterie, s-a născut la 5 noiembrie 1828, la Viena. A avut o fabrică de textile în Austria, a fost director la Nationalbank din Viena (1870-1878), membru în Consiliul Bancar Austro-Otoman, președintele Comitetului pentru Marele Comerț și consul general al Greciei la Viena.

Drept recunoaștere pentru activitatea lui, a fost decorat cu ordinul otoman „Megidie” și cu medalia austriacă „Coroana de Fier”.

A murit la 4 decembrie 1894, la Viena.

Nicolae Dumba este fiul cel mic al lui Sterie. S-a născut la 24 decembrie 1830 la Viena și a fost industriaș, bancher, vicepreședinte al Băncii Imperiale de Comerț, membru al mai multor comitete bancare, industriale și feroviare (Marcel Țena, Valeriu Bazavan, „Istoria localității Bragadiru”).

Mare iubitor de artă, a fost vicepreședintele Societății Austriece a Amicilor Muzicii, a finanțat societatea literară de la Viena și alte asociații culturale românești, implicându-se în viața românilor din Imperiul Austro-Ungar.

A desfășurat și o activitate politică, fiind membru în Dietă, senator imperial și consilier imperial intim, primind titlul de cetățean de onoare al Vienei.

Cei doi frați Dumba au reorganizat țesătoriile înființate de tatăl lor, au condus societatea bancară „Frații Dumba” și au avut trei moșii în Țara Românească: Bragadiru (județul Teleorman), Afumați (județul Ilfov) și Lilieci (județul Ialomița).

Nicolae Dumba a fost căsătorit cu Maria (1845-1935), cu care a avut o fiică, Irina Dumba (1863-1926), care a fost proprietara moșiei Bragadiru în primul deceniu al secolului al XX-lea.

S-a stins din viață la 23 martie 1900 la Budapesta, dar mormântul lui este la Viena, lângă cel al lui Beethoven.

Ca un omagiu adus familiei Dumba, în Viena există o stradă cu acest nume.

Frații Mihail și Nicolae Dumba au fost proprietarii moșiei Bragadiru în perioada 1855-1894, iar între anii 1895 și 1900, proprietar a fost Nicolae, căci Mihail decedase.

Frații Dumba au construit în comuna Bragadiru în anul 1874 o școală cu etaj, destinată copiilor sătenilor. Localul primăriei (devenit sediul poștei) a fost ridicat de Nicolae în anul 1898. Tot el a ctitorit în 1899 biserica Sfinții Voievozi, în care se slujește și astăzi.

Cornelia RĂDULESCU