Repere teleormănene: Dimitrie D. Dimăncescu, diplomat, cartograf și publicist

Dimitrie D. Dimăncescu (1896-1984), diplomat, cartograf și publicist, s-a născut pe 7 iulie în Peretu, județul Teleorman, pe 7 iulie 1896, fiind fiul lui Dimitrie I. Dimăncescu (primar între 1878 și 1882) și nepotul preotului Ion Dimancea.

A avut un frate, Dimăncescu D. Ioan, publicist, ofițer și profesor de educație fizică.

Dimitrie Dimăncescu a fondat, împreună cu fratele său Ioan, Cercetăşia din România. Dimitrie a fost membru de cabinet interbelic şi negociator de pace după al Doilea Război Mondial, fiind exilat apoi de regimul comunist. Ioan și-a dedicat cariera mişcării sportive interbelice.

Inginer de profesie, Dimitrie D. Dimăncescu a fost viceconsul al României la Cleveland și consul la San Francisco și Londra și director general al presei în Ministerul Afacerilor Externe.

A descoperit la British Museum din Londra „Harta Țării Românești”, realizată de stolnicul Constantin Cantacuzino la Padova, în 1770, unde apare pentru prima dată și satul Peretu, cu numele de Tudosia, în zona de lângă Troiță.

Dimitrie D. Dimăncescu a realizat un atlas cartografic, în trei exemplare: unul pentru el, altul pentru Carol al II-lea, iar al treilea pentru Ministerul Afacerilor Externe.

Cel de-al treilea exemplar a fost donat de Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Externe, Bibliotecii Academiei Române.

Atlasul, un unicat, este o operă cartografică fundamentală pentru cercetarea istorică și geografică românească.

Pentru realizarea lui, autorul a folosit materiale găsite în marile biblioteci: Biblioteca din Lyon, Biblioteca Națională din Viena, Biblioteca British Museum din Londra și Biblioteca Congresului din Washington.

Opera, intitulată „Monumenta cartografica Moldaviae, Valachiae et Transilvaniae”, a fost realizată la San Francisco, în perioada 1933-1935.

Cornelia RĂDULESCU