Repere teleormănene: De vorbă cu scriitorul Ilderim Rebreanu (II)

Autor al mai multor articole literare publicate în revistele de cultură ale vremii (printre care și „Flacăra”), Tiberiu Rebreanu nu a avut dreptul să publice niciunul dintre volumele pe care le scrisese în timpul regimului comunist.

După o nedreaptă rămânere în umbră, este cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, Filiala Cluj (începutul anilor ’60).

Timp de un deceniu a ținut nenumărate conferințe în Cluj și în țară, toate având ca temă viața membrilor familiei Rebreanu, cu precădere a lui Liviu Rebreanu.

Acasă la scriitorul Ilderim Rebreanu, în comuna teleormăneană Bogdana, există afișe ale unor astfel de conferințe ținute de tatăl lui.

Dintre acestea, amintim: „Frații mei- Liviu Rebreanu, romancier; Emil Rebreanu, prototip de erou literar; Virgil Rebreanu-pictor”; „Noi contribuții la cunoașterea vieții și operei lui Liviu Rebreanu-nuvelist; autor dramatic; romancier”.

Tiberiu Rebreanu a scris romane și piese de teatru, rămase în manuscris, trei dintre ele fiind publicate de fiul lui, Ilderim: „Arhangheli de lut”, „Calvarul gloriei” și „Geneza romanului „Pădurea spânzuraților”„.

Tiberiu Rebreanu a murit la 28 iunie 1986, la Cluj, iar acum odihnește lângă soția lui, Ioana, în comuna Bogdana.

Rugându-l pe Ilderim Rebreanu să-l caracterizeze în câteva cuvinte pe tatăl lui, acesta a spus că „era un idealist iremediabil, fire poetică și de o generozitate dusă la extrem”.

Cornelia RĂDULESCU