Repere teleormănene: Chimirul

Din patrimoniul Muzeului Județean Teleorman face parte un obiect deosebit: este vorba de un chimir.

Acest obiect provine din comuna Siliştea (cunoscută în trecut sub denumirea de Grosul) și a fost achiziţionat în anul 1982.

Chimirul este un brâu lat de piele specific costumului popular bărbătesc din zona Teleorman şi din alte părţi ale ţării şi se mai numeşte şerpar.

Acest chimir datează din perioada 1875-1900 și este confecţionat de către meşteşugari curelari care foloseau pielea zisă „blanc” sau „toval”, obţinută prin argăsirea vegetală a pieilor crude.

Pielea pentru chimire se pregătea cu grijă, ca să se obţină fâşii late cu suprafaţa netedă, pe care se aplica broderie sau suprafeţe subţiri de piele de ovină brodate sau decorate, numite „ihră”.

Chimirul din imagine prezintă decoraţiuni obţinute prin broderie pe piele policromă (realizată cu ajutorul acelor fâşii înguste de piele numite irhă şi cu ajutorul firelor metalice), cu motive geometrice şi florale. El are un buzunar a cărui clapetă este decorată cu capse şi rozete, iar întreaga suprafaţă este decorată prin repusare, ştanţare şi capse.

Sursa: Muzeul Județean Teleorman

Cornelia RĂDULESCU