Repere teleormănene: Cercelul elenistic de la Zimnicea

Cercelul elenistic de la Zimnicea este confecționat din aur și a fost descoperit în necropola getică numită „Câmpul Morților”, în campania de cercetări arheologice desfășurate în regim de salvare în anul 2007.

Este vorba despre o necropolă vastă, situată la nordul și estul așezării getice și medievale numită „Cetate”, din vestul orașului Zimnicea.

Punctul „Cetate” a fost cercetat pentru prima dată în anul 1872, de către Cezar Bolliac, primele sondaje pe care acesta le făcuse fiind în anul 1845.

În campania de cercetare din 2007, condusă de arheologul Mircea Babeș, au fost cercetate patru morminte.

Într-unul dintre aceste morminte, în urna de incinerație (o cană înaltă, lucrată cu mâna, cu gâtul tronconic și toarta în bandă), deasupra oaselor calcinate se afla un cercel de aur.

Cercelul este o verigă cu capete deschise și are una dintre extremități modelată în formă de cap de leu, iar cealaltă extremitate este ascuțită și torsionată.

Fața animalului este redată în mod realist, cu botul proeminent și gura deschisă, iar ochii sunt sugerați prin două proeminențe.

Corpul cercelului este dintr-o foiță de aur, pliată triunghiular, care are marginile unite în partea interioară.

Cercelul este ornamentat în tehnica granulației și filigranului și se află într-o stare foarte bună, neprezentând urme de trecere prin foc.

Astfel de piese au fost descoperite în bazinele Mării Negre, Mării Egee și Mării Mediterane și în necropolele tracice de la sud de Dunăre.

În țara noastră, cercei de acest tip fuseseră descoperiți numai în Dobrogea, în fostele colonii grecești Tomis și Calatis, piesa de la Zimnicea fiind prima descoperire de acest fel de la nord de Dunăre.

Cercelul de la Zimnicea are o valoare artistică deosebită, fiind în același timp o dovadă a relațiilor de schimb dintre populația locală, geto-dacă, și lumea elenistică.

Aceste schimburi sunt ilustrate și de alte obiecte descoperite în necropola de la Zimnicea: vase și alte obiecte de podoabă.

Sursa: Muzeul Județean Teleorman

Cornelia RĂDULESCU