Repere teleormănene: Bragadiru și drumurile străvechi

Civilizații omenești au existat pe teritoriul comunei Bragadiru (sau în imediata vecinătate) din timpuri străvechi, existând dovezi arheologice sau scrise care susțin această afirmație.

Istoricul V. Christescu scrie în cartea „Istoria militară a Daciei romane” (1937) despre drumurile făcute de romani în Oltenia și Muntenia.

De la acesta aflăm că „Grigore Tocilescu a identificat patru mari linii de comunicații: de la Zimnicea pe la Frumoasa, Alexandria, Roșiorii de Vede, pe lângă Pitești, pe la Bran și de acolo spre râul Oltului. (…) Această linie care ar urma calea Vedei și a Cotmenei pare să fi avut două ramuri: una venind de la Reca-Pietroșani, unde s-au găsit urmele unei stațiuni romane sau poate pe la Zimnicea, unde se afla o veche stațiune getică, pe la Frumoasa, unde se cunoaște existența unui castru de pământ și de lemn; iar alta pe la Flămânda, lângă Turnu Măgurele, pe la Putineiu în sus, de-a lungul limesului creat de Septimiu Sever.”

Este cunoscut faptul că împăratul Traian a construit o linie fortificată numită Limes Alutanus de-a lungul Oltului, pentru a proteja provincia Dacia romană, situată la vest de Olt.

Împăratul Septimiu Sever (193-211) mută frontiera cu 15-20 km spre vest, construind linia fortificată Limes Transalutanus, înglobând astfel o parte a județului nostru în provincia romană.

Aceste drumuri romane, trecând prin Frumoasa, demonstrează faptul că în această zonă, apropiată de Bragadiru, exista o civilizație daco-romană în secolele al II-lea și al III-lea d.Hr.

Săpăturile arheologice efectuate în această zonă în anul 1962 au dus la concluzia existenței unei civilizații aparținând epocii feudale timpurii.

Cornelia RĂDULESCU