Reîncep controalele în piețele de legume și fructe !

Pentru încălcarea prevederilor legale, pot fi date amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei.

Inspectori din cadrul Ministerului agriculturii și de la Direcțiile județene pentru Agricultură, ajutați de polițiști, controlează, periodic, dacă producătorii direcți și comercianții din piețele de legume și fructe respectă legislația privind existența documentelor fiscale referitoare la produsele expuse spre comercializare, inclusiv a carnetelor și atestatelor de producător, precum și eticheta de produs. În zilele următoare se vor relua controalele, prin sondaj, verificările făcându-se în baza preverilor Legii 145/2014.

Inspectorii vor verifica existența la locul de vânzare a carnetelor de comercializare, atestatelor de producător, documentului de identitate al producătorului agricol, dar și dacă legumele și fructele expuse la vânzare sunt însoțite de etichete care să ateste denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului și prețul de vânzare. Așadar, atenție, producătorii trebuie să aibă respectivele documente la locul unde vând legume și fructe, loc repartizat de administrația piețelor.

Reamintim că producătorii agricoli au obligația afișării etichetei într-un loc vizibil cumpărătorilor. Eticheta are următoarele caracteristici: să fie confecționată din hârtie format A4, plastifiată transparent, să fie imprimată, față-verso, color, cu denumirea produsului, localitatea de origine, data recoltării legumelor sau fructelor, iar prețul de vânzare să fie afișat vizibil.

Potrivit Legii 145/2014, vânzarea unor produse agricole, altele decât cele din producție proprie, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat de primării, se sancționează cu amenzi cuprinse între 7500 și 15.000 lei.

George ZAVERA