Reducerea TVA la carne şi produse din carne, cerută cu insistenţă de conducerea ARC

Amânările repetate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a promisiunii guvernanţilor legate de reducerea TVA la carne şi produse din carne i-a făcut pe producătorii şi procesatorii de carne să pună sub semnul întrebării programul guvernului în ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului alimentar, dar şi declaraţiile repetate ale conducerii Ministerului Agriculturii privind combaterea evaziunii fiscale inclusiv prin scăderea TVA de la 24 la 9 la sută. Liviu Harbuz, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor a declarat că la nivelul acestei comisii se lucrează, cu sprijinul specialiştilor, la programul de reducere a TVA la mai multe produse alimentare, începând cu produsele din carne. “Pregătim scăderea TVA la carne şi produse din carne, dar şi la legume-fructe şi ulterior la lapte şi produse din lapte. Calendarul presupune ca în august a.c. să începem scăderea TVA pentru carne şi produse din carne. Măsura urmează a fi discutată cu Fondul Monetar Internaţional şi de asemenea vor f
i dezbătute datele din piaţă pentru a putea estima cât mai corect care vor fi efectele reducerii TVA. “La produsele de panificaţie reducerea TVA la 9 la sută a funcţionat foarte bine. Sperăm ca şi la carne şi produse din carne să avem acelaşi succes”, a declarat Liviu Harbuz.
Nemulţumiţi de amânările repetate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a măsurii de reducere a TVA la carne şi produse din carne, reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) au anunţat că în luna aprilie vor organiza o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne. “Începem o campanie mai mare de susţinere a unei cote reduse a TVA de 9% la carne şi produse din carne în care vor fi implicate toate asociaţiile din sector, unde vom avea ca parteneri şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România. Vom trece chiar la manifestări în faţa Ministerului Agriculturii, pentru că vrem să arătăm ce se întâmplă pe acest segment, respectiv cât este TVA în Uniunea Europeană, cum influenţează consumul şi industria, care este influenţa asupra bugetului şi la raft”, a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş.

George ZAVERA