Recomandări A.N.S.V.S.A. pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis o serie de recomandări pentru populaţie în ceea ce priveşte procurarea de produse alimentare, îndeosebi a cărnii de porc, în perioada sărbătorilor de iarnă, în scopul evitării toxiinfecţiilor alimentare.

Cetăţenilor li se recomandă să cumpere carne de porc şi produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare şi unităţi de procesare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Conducerea ANSVSA precizează faptul că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Totodată, se precizează faptul că porcii crescuţi în gospodărie, carnea şi produsele din carne provenite de la aceştia sunt interzise a fi comercializate!

În gospodăriile populaţiei se permite sacrificarea porcilor doar pentru consumul propriu al familiei. Aceasta este permisă doar cu efectuarea controlului sanitar veterinar al stării de sănătate a animalelor şi a salubrităţii cărnii obţinute. Proprietarii de animale sunt obligaţi să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcilor, pentru a verifica starea de sănătate a acestora înainte de sacrificare şi condiţiilor ce trebuie respectate în ceea ce priveşte probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu pune sănătatea consumatorilor în pericol.

Cei care sacrifică porci în propriile gospodării nu trebuie să prepare sau să consume carnea provenită de la porci până nu se obţine de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să rişte sacrificarea şi consumul cărnii. Proprietarul va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat şi înregistrat.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

George ZAVERA