Reclame ca-n epoca de piatră

În ultimii ani sunt vizibile eforturile municipalităţii de a schimba faţa oraşului şi în mare parte s-a reuşit ca Alexandria să arate civilizat, mai ales în zona centrală.
Dar ce te faci când există indivizi certaţi cu spiritul civic şi cu bunul simţ, care îşi bat joc de banii noştri, pentru că aproape toate investiţiile sunt făcute din taxele şi impozitele plătite de alexăndreni. Şi, ori aruncă gunoaiele printre blocuri, ori rup pomii şi arbuştii proaspăt sădiţi, sau ciordesc capacele de canal şi distrug băncile din parcuri.
Mai nou, a apărut o nouă modă. Reclama pe cont propriu. Cei care vor să vândă sau să cumpere, lipesc fluturaşii scrişi la calculator, pe unde nici nu ţi-ar da prin gând, de la stâlpi şi ziduri, la vitrine şi uşi, chiar dacă uneori acestea aparţin unor instituţii publice.
Unii sfidează, pur şi simplu, autoritatea locală, instalând panouri şi bannere improvizate, care sunt o adevărată pecingine pe faţa municipiului şi ne întrebăm dacă cineva a putut da certificate de urbanism şi autorizaţie de construcţie pentru asemenea monstruozităţi, cum e cea instalată la intersecţia străzilor Bucureşti şi Cuza Vodă.
Două table hărtănite, aşezate în unghi drept, semnalează că la o anumită distanţă există o şcoală de şoferi.
Nu credem că folosirea culorilor PSD (alb-roşu) i-a asigurat făptaşului imunitatea în faţa sancţiunilor binemeritate, ci doar nepăsarea celor care ar trebuie să mai „dea cu ochiul” din când în când prin oraş şi să dispună măsuri acolo unde este cazul.
Şi nu la primar ne referim în acest caz, ci la cei cărora le intră în atribuţii astfel de controale. Se spune că ochiul stăpânului îngraşă vita. Parafrazând, în acest caz se poate spune că ochiul funcţionarului asigură disciplina în construcţii.

C. O.