15 ani de dispute, procese şi atacuri la baionetă. Procesul dintre Primăria Alexandria şi Nanov este departe de a se încheia. Juriştii celor două instituţii se ”războiesc” prin tribunale de mai bine de 15 ani pentru terenul de sub fabrica de rulmenţi şi contribuţiile economice la buget ale întreprinderii.
Aproximativ 500.000 de euro anual. Aceasta este suma pe care Primăria Alexandria o încasează de pe urma fabricii de rulmenţi Koyo. Și cum această sumă nu este deloc de neglijat pentru nici un buget local din lumea asta, vecinii din Nanov vor să pună şi ei mâna pe ”borcanul cu miere”. Aceştia consideră că terenul pe care a fost construită fabrică aparţine comunei Nanov. Aşa că în anul 1998, conducerea primăriei vecină a obţinut o hotărâre judecătorească potrivit căreia terenul îi aparţine şi prin urmare taxele fabricii de rulmenţi trebuie să intre în bugetul local al Nanovului. Aceştia au apucat să încaseze o lună taxele agentului economic, dar nici municipalitatea alexăndreană n-a stat cu mâinile în sân şi a contestat decizia, iar plata a fost stopată. Mai mult, primăria Nanov a fost obligată să restituie banii primiţi.
De atunci procesul se tot află pe rolul instanţelor de judecată.
Primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin nu mai suportă această situaţie şi a hotărât să ia ”taurul de coarne”.
“De foarte mulţi ani, Primăria comunei Nanov încearcă să preia terenul şi clădirile care aparţin societăţii Koyo şi să le transfere de la Alexandria la Nanov. Vreau să atrag atenţia în mod public tuturor instituţiilor şi reprezentanţilor acestora care au atribuţii în a studia această problemă să fie extrem de atenţi, pentru că fabrica Rulmentul a fost înfiinţată prin decret prezidenţial, prin exproprierea unor suprafeţe din teritoriul administrativ al municipiului Alexandria. Pentru această fabrică a fost construit un cartier, cartierul Peco. Această fabrică a dat căldură ani buni la jumătate de municipiu. Această fabrică este racordată la sistemul de canalizare şi energie al municipiului şi nu mi se pare morală această acţiune permisă de legi greşite, eronate. Îi rog încă o dată să fie extrem de atenţi pentru că eu consider că efectele vor fi destul de rele, în cazul în care instanţa ar hotărî transferul acestei suprafeţe de teren dinspre Alexandria spre comuna Nanov.
Mi se pare că ar fi o decizie imorală şi din alt punct de vedere. Comuna Nanov doreşte să trăiască din impozitele, taxele şi impozitele pe salarii de la Koyo, în timp ce municipalitatea alexăndreană va trebui să asigure în continuare utilităţi, locuinţele salariaţilor acestei fabrici, pentru a le genera tot confortul, iar ei să beneficieze de impozite. De aceea, vă informez că am început demersurile şi am transmis atât la Parlament, cât şi la Guvern şi la Preşedinţie să ia act de eroarea legislativă, constând în aceea că împărţirea administrativ-teritorială a României a fost făcută printr-o lege, o lege care este încă în vigoare şi nu poate fi modificată decât tot printr-o lege. Nu se poate ca teritoriul administrativ să fie modificat prin hotărâri judecătoreşti. O lege se modifică doar printr-o lege şi îmi doresc ca Guvernul României să rezolve cât mai repede această carenţă administrativă”, a declarat primarul Alexandrie, Victor Drăguşin.
Trebuie spus faptul că fabrica de rulmenţi din Alexandria a apărut în 1971-1972şi potrivit unui decret emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România şi semnat de Nicolae Ceuşescu, aceasta a fost construită pe un teren care aparţine Alexandriei. De la bun început toate taxele şi impozitele agentului au mers către bugetul local al municipiului.
Claudiu DUMITRACHE