Rata şomajului a înregistrat o uşoară scădere, însă sărăcia a rămas la ea acasă

9,9 la sută! Aceasta este situaţia şomajului, care se reflectă din statistica pieţei forţei de muncă înregistrată la sfârşitul lunii februarie.

Rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii februarie, clasează Teleormanul pe podium în privința ratei şomajului. Situaţia nu reprezintă o noutate pentru noi, lună de lună judeţul nostru păstrându-şi locul fruntaş, ceea ce reflectă nivelul de trai al teleormănenilor.

Potrivit Direcției Județene de Statistică Telorman, în luna februarie 2017, rata şomajului în judeţul Teleorman a fost în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna ianuarie 2017. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 4,2 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2017 a fost de 15803 persoane, cu 352 persoane (- 2,17%) mai puţin faţă de sfârşitul lunii ianuarie 2017 şi cu 2054 persoane (- 11,5%) mai puţin faţă de sfârşitul lunii februarie 2016.

Din totalul de 15803 şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2017, la nivelul judeţului Teleorman, femeile reprezintă 36,7%”, spun statisticienii.

Referitor la nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional deţin ponderea cea mai ridicată. Potrivit aceleiaşi surse, din punct de vedere al grupei de vârstă, cei mai mulţi şomeri, au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, iar cei mai puţin şomeri au vârste cuprinse între 25-30 de ani.

Municipiul Alexandria are cei mai mulţi şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Teleorman dintre oraşele şi municipiile din Teleorman. Acest aspect nu este totuşi elocvent dacă ne gândim că în reşedinţa judeţului sunt cei mai mulţi locuitori.

Lipsa locurilor de muncă, populaţia tot mai îmbătrânită, lipsa investitorilor, dar şi restrângerea activităţilor a tot mai multe societăţi comerciale, sunt doar unele din principalele cauze care au contribuit la menţinerea judeţului nostru printre cele mai sărace judeţe din ţară.

C. DUMITRACHE