Rânduri si gânduri * De ce nu merge nimic bine în această țară?

Românii au aflat, zilele trecute, că Euroins s-a prăbuşit, vestea venind la un an de la cel mai mare faliment din piaţa asigurărilor, cel al City Insurance.

Cu alte cuvinte, a venit o a doua „bubuitură” (și) dinspre piața asigurărilor, ca și când nu ar fi destule de suportat.

Pe lângă prețurile mari pe care trebuie să le suportăm zilnic, suntem „beneficiarii” incapacității de a gestiona bunul mers al acestui domeniu. Suntem îndreptățiți, astfel, să ne punem întrebarea „De ce nu merge nimic bine în această țară?”.

Cine crede că are dreptul să-și bată joc de viețile noastre, greșește amarnic, căci cei responsabili de bunul mers al acestei societăți ar trebui să desemneze oameni competenți și responsabili, iar disfuncționalitățile ar dispărea.

Este vorba aceea neaoșă, românească: „Omul potrivit la locul potrivit!”, pe care trebuie să o aibă în minte fiecare dintre noi, în special cei care au putere de decizie.

S-ar evita, în acest mod, chinul nostru, al tuturor, teama zilei de mâine și veșnica nesiguranță, dacă cei puși să fie responsabili ai activităților ce se derulează în țară au ști că lucrurile se fac bine. Dacă ar ști să le facă bine…

Revenind la știrea cu pricina, aflăm că Autoritatea Supravegherii Financiare a retras autorizaţia liderului RCA şi a constatat indiciile stării de insolvenţă, iar Consiliul ASF a mai hotărât şi promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea FGA ca administrator interimar al societăţii:

„Consiliul ASF a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.”

Ni se spune că la data de 30.06.2022 societatea nu deţinea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, că aceeași situație era şi la data de 30.09.2022, iar pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) erau necesare 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR, societatea avea nevoie de 1,75 miliarde lei.

Și s-a mers mai departe, din nevoie în nevoie, astfel încât sunt în aer poliţele RCA a peste 2,5 milioane de şoferi.

Autoritatea ne anunță, totuși, că aceste polițe îşi vor continua valabilitatea, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

După aceea, Dumnezeu cu mila, căci șoferii trebuie să încheie alte polițe de asigurare. Alți bani, altă distracție, c-așa-i la noi!

În cazul în care are loc un eveniment rutier cu daune, cererile de despăgubire vor trebui direcţionate către FGA, iar timpul pentru procesare a dosarelor şi plata efectivă a despăgubirilor va fi destul de mare, în funcție de timpul cât va dura analiza toate documentele din cadrul Euroins.

Toate acestea le suportăm noi, românii, pentru că, din nefericire pentru noi, lucrurile se fac superficial, iar profesioniștii ori se fac că lucrează, ori lipsesc cu desăvârșire.

Cornelia RĂDULESCU