Proteste

Săptămâna trecută au avut loc protestele celor din Sindicatul Alfa. Protestatarii, nemulțumiți de nivelul salariului brut, s-au prezentat în fața Palatului Victoria, sediul Guvernului României, în fața Palatului Cotroceni, dar și în fața ambasadelor statelor Uniunii Europene; de ce și aici, când ambasadele nu au nici o responsabilitate în stabilirea salariilor sau pensiilor din România, nimeni nu poate ști. Cei aproximativ 100 de protestatari fac parte din caravana care a pornit din Baia Mare pe 14 ianuarie.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa sunt nemulțumiți de valoarea salariului minim brut pe țară, stabilită de Guvern, și de plafonarea veniturilor bugetarilor la nivelul anului 2020. ”Nu cerem majorări salariale și pensii mărite; cerem doar respectarea legilor. Dacă Guvernul cere polițiștilor să respecte legea, noi cerem să o respectăm cu toții. Protestul nostru nu e doar pentru noi; e pentru toți angajații din România, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediu privat”, precizează un comunicator de presă al Sindicatului Național al Polițiștilor și personalului contractual, participant la proteste.

Acțiunea de la Palatul Cotroceni face parte din seria de proteste organizate de Cartel Alfa începând cu 14 ianuarie 2021. ”Caravana drepturilor sociale”, cum este denumită acțiunea, a pornit din Baia Mare, și a pichetat până în prezent prefecturile din Zalău, Târgu Mureș, Brașov și Ploiești. Cei din Caraș Severin susțin într-o postare pe o rețea de socializare, că protestele față de nesemnificativa majorare a salariului minim pe economie sunt legale, și că solicită un salariu minim decent, pensii echilibrate, servicii publice de calitate, deblocarea negocierilor colective, aplicarea corectă a legislației.

Pe de altă parte, deputatul liberal de Teleorman, Barbu Costel, apreciază că niciodată nu poți mulțumi pe toată lumea, precum și faptul că este posibil ca sindicaliștii să aibă partea lor de adevăr. Deputatul Costel Barbu consideră că Guvernul, reprezentanți ai Executivului, trebuie să se așeze la masă cu sindicaliștii, fiindcă este imposibil să nu se găsească o cale de mijloc, de mediere a conflictului.

Ioan DUMITRESCU