Şedinţele cu directorii unităţilor de învăţământ gimnazial din judeţul nostru au debutat ieri, la Casa Corpului Didactic din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, în prezenţa şefului inspectoratului Valeria Gherghe şi a inspectorilor de specialitate Mihai Ionescu, inspector de matematică şi Alexandra Mocanu, inspector de limba şi literatura română. Directorii şcolilor au participat la şedinţă, în funcţie de zonele în care îşi desfăşoară activitatea.
Motivul principal al acestei întâlniri, după cum a spus şi inspectorul general al ISJ Teleorman Valeria Gherghe , a fost acela de a găsi soluţii în ameliorarea situaţiei create în urma susţinerii simulării examenului de Evaluare Naţională, ci mai puţin în găsirea unui vinovat care a dus la generarea acestei situaţii.
Dorinţa inspectorului şef al ISJ Teleorman, este aceea ca la examenul din vară, procentul de promovabilitate să fie cel puţin apropiat cu cel obţinut la evaluarea de anul trecut.
Analizându-se situaţia pe fiecare disciplină în parte, matematică şi română, s-a ajuns la concluzia că greutatea rezolvării subiectelor s-a transferat de la română la matematică, aspect reflectat şi prin faptul că elevii din 33 de şcoli, atât din mediul rural cât şi din mediul urban, la proba de matematică au avut promovabilitate zero.
Astfel, Inspectorul de matematică Mihai Ionescu a încercat să găsească unele explicaţii pentru rezultatele proaste obţinute de elevi, considerând faptul că aceştia nu au tratat cu maximă seriozitate subiectele la proba de matematică, în măsura în care gradul de dificultate al subiectelor a fost unul mediu. Faptul că a fost vorba de o simulare şi nu de un examen propriu zis, ale cărui note nu vor fi trecute în catalog, i-a determinat pe elevi să nu se concentreze îndeajuns.
Însă prin aceste rezultate, se poate trage un puternic semnal de alarmă.
Alexandra Mocanu inspector de limba şi literatura română, a afirmat că subiectele au fost accesibile, iar rezultatele slabe sunt produsul lipsei de interes din partea elevilor, venită în unele cazuri, din lipsa de interes a profesorilor care se pare că nu i-au motivat suficient pe elevi. Oarecum, lipsa de interes a fost împărţită.
Un alt motiv ar putea fi generat şi de factorii exteriori, emigraţia şi imigraţia elevilor ceea ce a însemnat eforturi mărite de readaptare a acestora. Iar lipsa de atenţie şi superficialitatea cu care au fost tratate subiectele, au condus de asemenea la rezultatele dezastruoase.
Valeria Gherghe a promis că în viitorul cel mai apropiat, domnia sa va participa şi la şedinţele profesorilor cu părinţii elevilor de clasa a VIII –a, pentru a descoperi care sunt motivele pentru care s-a ajuns la aceste rezultate. Iar părinţii trebuie să conştientizeze faptul că şi ei îşi pot contribui la schimbarea acestei situaţii.
M.M.