Promisiuni de la Ministerul Agriculturii: Fermierii afectaţi de inundaţii, scutiţi de plata impozitului pe venit

Câteva sute de fermieri din comunele teleormănene Brânceni, Izvoarele, Cervenia, Smârdiosa, Viişoara, Suhaia, Piatra, Furculeşti, Mârzăneşti, Bragadiru, Islaz, Liţa, Dracea, Crângu, Ştorobăneasa şi Țigăneşti au înregistrat anul trecut mari pierderi financiare, datorită inundaţiilor şi a cantităţilor mari de grindină care le-a distrus recoltele. Pe total judeţ au fost afectate nu mai puţin de 15.000 de hectare de culturi agricole. Chiar şi în aceste condiţii, fermierii respectivi au avut obligaţia de a plăti impozit pe venitul agricol, ceea ce pe mulţi dintre ei i-a adus într-o situaţie disperată.
La insistenţele agricultorilor, conducerea Ministerului Agriculturii a acceptat să se ocupe de găsirea unei soluţii prin care să-i ajute pe fermierii păgubiţi de stihiile naturii. Astfel, aşa cum a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, săptămâna viitoare va fi promovat în Guvern un act normativ prin care se vor aproba facilităţile fiscale de care vor beneficia respectivii fermierii.
“Este vorba de amnistie fiscală în cazul impozitului pe norma de venit. Oamenii aceia nu au mai putut obţine nici-un venit. Pentru că termenele de plată erau 25 octombrie şi 15 decembrie 2013, nu se mai poate să-i scuteşti de la plată acum şi atunci trebuie introdus acest act normativ cu privire la amnistia fiscală”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
De această facilitate vor beneficia agricultorii care plătesc impozite în baza normei pe venit, impozitul pe care proprietarii de teren agricol din zonele afectate de inundaţii şi grindină l-ar fi datorat statului se ridică la peste 10 miliarde de lei vechi.

George ZAVERA

About The Author