Proinvest, sancționată de Consiliul Concurenței

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței a sancționat cu peste 26,5 milioane de euro, nouă societăți acuzate că se puneau de acord în legătură cu prețurile la serviciile și utilajele agricole pe care le desfăceau, în defavoarea cumpărătorilor.

Printre firmele amendate se numără și Proinvest, firma înființată în urmă cu 30 de ani de Marian Fișcuci și socrul său. Societatea familiei Fișcuci a fost sancționată cu 2.667.877 lei (558.215 euro).

După retragerea lui Marian Fișcuci din societate, în anul 2015, firma a fost preluată de ceilalți membri ai familiei, astfel că la ora actuală acționariatul este compus din soția sa, Neli Fișcuci – 40%, Nicolae Tudorete – 7,9% și Petre Ulmeanu – 5,9%.

Nu este pentru prima oară când Proinvest calcă greșit în ceea ce privește vânzarea de utilaje agricole. Potrivit portalului Înaltei Curți de Casație și Justiție, firma a fost achitată anul trecut, pentru acuzația de evaziune fiscală, achitare contestată de procurorii DNA.

Potrivit acestora, Proinvest importa utilaje agricole de la producători din Franța, Germania, Olanda sau Polonia, pe care le vindea unor cumpărători din România prin intermediul unei firme fantomă din Bulgaria, simulând tranzacții intracomunitare pentru a evita plata TVA. Astfel, prețul a fost mai mic și mai competitiv, au spus procurorii în rechizitoriul înaintat instanței.

De remarcat faptul că amenda primită de Consiliul Concurenței de către Proinvest este printre cele mai mici. Investigația Consiliului Concurenței a vizat o perioadă mai lungă de timp, dar nu s-au găsit probe decât pentru perioada 2014-2018.

Șt. B.