Proiectul “Tinerii alexăndreni şi prietenii din Moldova” se apropie de final

Timp de trei zile, în perioada 18-20 ianuarie 2013, la sediul asociaţiei pentru dezvoltarea şi promovare socio-economică “Catalactica”, s-au derulat activităţile proiectului cu titlul “Vizitând România”, al cărui coordonator este Fănica Luca.
Proiectul a avut drept scop întâlnirea tinerilor din Alexandria cu tinerii din localitatea Gratieşti din Republica Moldova. Parteneri în cadrul proiectului a fost asociaţia de pensionari “Amiciţia Simbol 2009”, din Alexandria. Pe lângă aceştia, la eveniment au participat şi reprezentanţi ai ONG-urilor care lucrează cu tinerii, dar şi alţi tineri implicaţi în proiect.
În prima zi de activităţi, oaspeţilor din Republica Moldova, Maria Boico, Cristina Jitari şi Florica Vladimir, li s-au prezentat oraşul Alexandria, Asociaţia “Catalactica” şi în cele din urmă o unitate de învăţământ, fiind ales ca exemplu, Colegiul Naţional “Alexandru Dimitrie Ghica”.
Tot în cadrul primei zile, oaspeţii au participat la un atelier de lucru pentru finalizarea revistei de economie socială.
În cea de a doua zi a activităţilor, a avut loc prezentarea programului: obiective, activităţi, aşteptări, a expoziţiei cu obiecte de artă tradiţionale realizate manual de reprezentantele asociaţiei “Amiciţia Symbol 2009” şi de către tinerii oaspeţi din Republica Moldova.
Apoi au urmat atelierele de lucru în cadrul cărora tinerii au avut ocazia de a asista la demonstraţii de realizare a diferitelor obiecte şi figurine din hârtie prin folosirea tehnicii origami, atelier prezentat de Alexandru Achim. Realizarea de picturi pe sticlă, a intrat în sarcina tinerilor din moldoveni, atelierul respectiv fiind prezentat de Cristina Jitari. În realizarea desenelor pe sticlă s-au implicat direct atât tinerii cât şi pensionarii prezenţi la eveniment.
Un alt atelier de lucru, a fost cel prin care s-a explicat modul de realizare manuală, a materialelor de promovare ale proiectului, susţinut şi prezentat de Anica Iordan.
La rândul lor tinerii din Republica Moldova au prezentat tinerilor din Alexandria o serie întreagă de reţete culinare specifice ţării lor, muzica şi jocurile tradiţionale şi multe alte lucruri, contribuind astfel la o mai bună cunoaştere.
În ultima zi a întâlnirii, tinerii din Republica Moldova alături de cei din Alexandria, constituind un grup de 19 persoane au avut ocazia de a vizita Bucureştiul. Principalele obiective fiind Muzeul satului, Parcul Herăstrău, Casa Poporului, Centrul Vechi, Gradina Botanica, Muzeul Cotroceni şi Muzeul Grigore Antipa.
După ce tinerii din Republica Moldova au vizitat principalele obiective ale de partenerii din Alexandria, aceştia s-au întors în Republica Moldova, acolo unde vor împărtăşi semenilor despre experienţele avute în ţara noastră, în urma implementării acestui proiect.

Mirel MANAFU