Proiecte transfrontaliere româno-bulgare, în beneficiul comunităților din Turnu Măgurele, Nikopol și Pleven

Ieri, la Turnu Măgurele, a avut o nouă întâlnire de lucru privind colaborarea dintre conducerile municipiilor Turnu Măgurele, Nikopol și Pleven în ceea ce privește atragerea de fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea zonei transfrontaliere, prin Programul INTRREG V-A România – Bulgaria 2014-2020. Întâlnire a fost patronată de președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu. Partea bulgară a fost reprezentată de Stefan Milev, din partea municipiului Pleven și de Lybomir Mahev, din partea autorităților municipiului Nicopol, oficiul de gazdă a întâlnirii fiind asigurat de primarul municipiului Turnu Măgurele, Dănuț Cuclea. La finalul întâlnirii de lucru a fost organizată o conferință de presă.

În cadrul Programului INTERREG V-A România – Bulgaria 2014-2020, municipiul Turnu Măgurele a depus, în parteneriat cu municipalitatea Nikopol, Proiectul “I-TeN : îmbunătăţirea nodurilor terţiare Turnu Măgurele- Nikopole pentru dezvoltarea durabilă a zonei printr-o mai bună conexiune la infrastructura TEN-T.” Prin acest proiect, în valoare de 7.191.797 euro, din care suma de 4.690.456 euro revine municipiului Turnu Măgurele, proiect pentru care a fost semnat contractul de finaţare, în Turnu Măgurele se vor moderniza zece străzi, cu o lungime totală de 6, 27 de kilometri. La acest proiect, contribuţia municipiului Turnu Măgurele este de doar 2 la sută din valoarea sumei necesare pentru lucrările desfăşurate pe raza acestei localităţi.

Cel de-al doilea proiect care se bucură de succes, depus de municipiul Turnu Măgurele, în parteneriat cu municipiul bulgăresc Levski este denumit “L-TeN – Conectarea Reţelei de Transport Europene printr-o mai bună legătură între nodurile terţiare Turnu Măgurele şi Levski pentru o dezvoltare durabilă a zonei”. Valoarea accesată prin acest proiect este de 4.532.577 euro, din care municipiul Turnu Măgurele, în calitate de lider de proiect, va gestiona suma de 1.936.406 euro, iar contribuţia turnenilor la acest proiect, de 2 la sută, va însuma 38.728 euro. Prin acest proiect, în municipiul Turnu Măgurele vor fi modernizate 5 străzi, pe o lungime totală de 1,909 kilometri. Lucrări pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere vor fi executate şi de către partenerii bulgari în cele două proiecte.

Prin cel de-al treilea proiect, pentru care s-a obţinut finanţare nerambursabilă, denumit “Podurile timpului – o abordare integrată pentru îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural transfrontalier Nikopole – Turnu Măgurele”, vor fi făcute investiţii în turismul durabil. Vor fi efectuate lucrări de consolidare, conservare şi restaurare a sitului arheologic Cetatea Turnu din municipiul Turnu Măgurele şi pentru construirea unui parc arheologic muzeu “Piers of time” şi a unui drum de acces la biserica Cliff şi la parcul arheologic din municipiul Nikopol. Valoarea totală a proiectului este de 5.836.225 euro, din care municipiului Turnu Măgurele îi revine spre gestionare suma de 2.461.697 euro.

George ZAVERA