Programul Agro Invest * Credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată pentru fermieri

Printr-o hotărâre de Guvern a fost instituit Programul Agro Invest, prin care fermierii vor avea posibilitatea de a contracta credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată. Astfel, fermierii vor putea beneficia de acces la finanțare bancară prin credite cu garanții de stat și dobândă subvenționată la fel ca beneficiarii programului IMM Invest.

“Prin acest program, se acordă un plafon de garanții de stat de un miliard de lei pentru fermierii care vor accesa credite pentru capital de lucru și pentru investiții cu garanții de stat și cu dobândă subvenționată, la fel ca în programul IMM Invest, care în acest moment a ajuns la un plafon de peste 16 miliarde de lei garanții de stat acordate întreprinderilor mici și mijlocii din România. Vorbim despre un număr de peste 22.000 de întreprinderi mici și mijlocii care, în această perioadă de criză, au avut posibilitatea să acceseze finanțare bancară cu garanții de stat și dobândă subvenționată pentru derularea investițiilor sau pentru asigurarea capitalului de lucru. O măsură foarte bine primită de mediul de afaceri și care, iată, în acest moment, guvernul o extinde și pentru zona companiilor din sectorul agricol”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.

În cadrul programului Agro Invest este prevăzută o perioadă de grație, la începutul perioadei de creditare, de 24 de luni, perioadă în care trebuie plătită doar dobânda. Fermierii vor putea achita ratele de cel puțin 2 ori pe an, rambursarea urmând a se face doar după recoltarea producției agricole sau oricând își pot permite fermierii din punct de vedere financiar, pe durata unui an. În vederea susținerii de investiții, grantul asigurat de Guvern va fi de 10% din valoarea totală a finanțării prin băncile comerciale. Grantul va fi oferit cu respectarea regulilor și în limita plafonului maxim de cumul pentru IMM-urile din domeniul agriculturii / pisciculturii.

George ZAVERA