Profesorul Gheorghe Olteanu şi-a lansat volumul “Ambasadorii Alexandriei”

În cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele municipiului Alexandria, a avut loc lansarea volumului “Ambasadorii Alexandriei”, carte scrisă de profesorul Gheorghe Olteanu. Lansarea cărţii a avut loc în prezenţa unui numeros public, între care şi numeroşi prieteni ai autorului, rolul de moderator al acestui eveniment cultural revenindu-i jurnalistului Stan Ştefan.

Volumul “Ambasadorii Alexandriei” a fost tipărit, în condiţii grafice excelente, la editura “Tipoalex”. Este un volum care se întinde pe parcursul a peste 370 de pagini, o carte în care profesorul Gheorghe Olteanu pune în evidenţă personalitatea a peste 90 de alexăndreni care, prin rezultatele de excepţie obţinute, s-au remarcat în mod cu totul special în domenii precum sănătatea, cercetarea fizicii materiei, în învăţământ, în activităţi economice, în domeniul militar, în literatură, artă, cultură şi sport.

Profesorul Olteanu mărturiseşte faptul că s-a oprit la titlul “Ambasadorii Alexandriei” pentru că toţi cei prezenţi în această carte, urmare a rezultatelor de excepţie obţinute, sunt lideri în domeniile în care activează, sunt personalităţi apreciate în ţară şi peste hotare. Ei pot fi denumiţi ambasadori ai Alexandriei pentru că sunt oameni care fac cinste localităţii Alexandria, în care s-au născut ori în care activează, şi au făcut cunoscută şi apreciată Alexandria la nivel naţional şi internaţional. Sunt învingători care au făcut tot ce a depins de ei ca Alexandria, Teleormanul şi România deopotrivă să fie cunoscute în ţările de pe toate continentele lumii.

Între eroii acestei cărţi se află cercetătoarea doctor în domeniul fizicii materiei Cristina Cristian, prin căsătorie Bena, fostă elevă de excepţie a Colegiului “A.D. Ghica” din Alexandria, absolventă cu Magna Cum Laude a Universităţii Harvard, cu foarte multe premii obţinute la concursurile internaţionale. Azi, distinsa alexăndreancă lucrează în domeniul cercetării, pentru rezultatele de excepţie obţinute fiind, la vârsta de doar 35 de ani, membră titulară a Academiei de Ştiinţe a Franţei.

În carte sunt prezenţi fraţii gemeni Andrei şi Sorin Dimitriu, alexăndreni care au scris istorie la nivel naţional. De-a lungul întregii lor activităţi profesionale, fraţii Dimitriu au lucrat în sectoare economice deosebit de importante, dar şi în politică şi artă. În prezent, Andrei Dimitriu este director general al Filarmonicii “George Enescu” -Ateneul Român. Sorin Dimitriu este profesor universitar în cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, fost deputat în Parlamentul României, dar şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti. În volumul “Ambasadorii Alexandriei” se regăsesc apoi studentul Ștefan Spătaru – multiplu medaliat la Olimpiadele internaţionale de matematică, profesorii universitari Dumitru Borţun, Romulus Brâncoveanu şi Cristian Ciupercă, generalul de aviaţie Constantin Mereu, medicii Valentin Filip, Marius Liţu şi Lucian Paraschivescu, arhitectul Mihai Moldoveanu, inginerul agronom Petre Boboc, profesorii Marcel Țena, Neagu Manole şi Pantelimon Negreanu, directorul general al “Electrotel” Alexandria – Vasile Velciu, scriitorii Mircea Scarlat, Ştefan Mitroi, Nicoleta Milea, Ana Dobre, Virginia Vini Popescu, poetul şi jurnalistul Florea Burtan. De asemenea, sunt prezenţi sportivi de renume, cu rezultate de exepţie în domeniul atletismului, şahului, tenisului ş.a.

Cuvinte de apreciere privind noua carte a profesorului Gheorghe Olteanu au avut profesorii, autori de cărţi, Argentin Porumbeanu, Ana Dobre, Virginia Vini Popescu, economistul Paul C. Şchiopu, medicul Melany Ciubotaru, fostă directoare, timp de mai bine de zece ani, a Direcţiei de Sănătate Publică judeţului Teleorman.

George ZAVERA