Problemele medicilor veterinari din Teleorman şi Referendumul, subiectele unei conferinţe de presă a PNL Teleorman

Problemele cu care se confruntă în prezent medicii veterinari de liberă practică din judeţul Teleorman a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul unei conferinţe de presă organizată la iniţiativa senatorului liberal Eugen Pârvulescu, la sediul PNL Teleorman, joi, 20 septembrie 2018.

Un al doilea subiect a făcut referire la Referendumul pentru familia tradiţională, programat să se desfăşoare în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018.

Despre problemele medicilor veterinari din judeţul nostru au vorbit Pârjol George, Relu Ivănică şi Bogdan Mandragiu, toţi medici veterinari, invitaţi la conferinţa de presă.

Primul care a luat cuvântul a fost George Pârjol, care a prezentat situaţia actuală a medicilor veterinari şi concesionari ca fiind una grea.

„Vorbim despre faptul că peste 80%, chiar 90% dintre cabinetele medicilor veterinari se află în stare de faliment, că peste 90% dintre cabinete nu mai au angajați, moment în care, în baza contractelor concesionate pe care le avem cu DSVSA, sumele asigurate prin aceste contracte, pentru mulți, nu depășesc mai mult de 5000-6000 de lei pe an. Probleme cauzate în special pentru că încă din anul 2013, tarifele noastre nu au mai crescut…”, a spus George Pârjol.

Potrivit acestuia, în astfel de condiţii se impun unele modificări, una dintre acestea referindu-se la faptul că ar trebui „să se treacă la o plată lunară de 10000 de lei/cabinet, pentru circumscripțiile din zona de sud în care vedem evoluția fulminantă a pestei porcine și unde oricât ar crește tarifele nu se mai pot acoperi cheltuielile”.

George Pârjol a mai spus că „propunem ca funcția de director al DSV să nu mai fie ocupată de un funcționar public, ci să fie o funcție de manager, care să fie ocupată atât de medici de liberă practică cât și de funcționari și mai ales de cei cu experiență practică, pentru că nu poți să fii director în DSV fără să ai 10 ani de practică în circumscripție”.

Acesta şi-a exprimat speranţa „că se va găsi o rezolvare de urgență. Pentru că vom ajunge în situația în care statul va avea acel soldat care luptă, medicul concesinar, care este în primul tranșeu, sau va rămâne decât cu bugetarul”.

Şi Relu Ivănică a susţinut cele precizate de Gelu Pârjol ba, mai mult, a subliniat că „statutul nostru nu-și mai are rostul în ziua de astăzi, din păcate, și respectarea medicului veterinar nu mai este așa cum ar trebui să fie. Medicul veterinar a ajuns să vorbească cu omul, în localitățile în care profesează, mai mult decât o face primarul. Vorbim, explicăm situația reală a pestei porcine, a pestei micilor rumegătoare care urmează să ne atingă”.

În completare, medicul veterinar Bogdan Mandragiu a spus că „pesta porcină clasică, în momentul de față, nu evoluează în județul Teleorman. Şi așa ne-am dori să rămână în continuare. Toți crescătorii trebuie să știe că în momentul în care poate să apară, vor fi campanii de informare în acest sens. Spun lucrul ăsta în ideea că s-a indus o psihoză și oamenii la momentul ăsta sunt alarmați în diverse moduri, din cauza faptului că unele măsuri nici nu se comunică foarte bine. Este o problemă majoră vis a vis de faptul că sistemul de identificare a animalelor, pe lângă faptul că de la bun început a fost implementat greșit, nu are o finalitate. În momentul de faţă s-a ajuns la situația în care necunoscând numărul de animale din teren, practic nu se cunoaște potențialul epidemiologic al bolii. Adică nu se știe ce poate să genereze în momentul în care poate să apară”.

Eugen Pârvulescu i-a asigurat pe medicii vetrinari de liberă practică din Teleorman că se va implica pentru rezolvarea problemelor lor, considerând că „este un semnal de alarmă pentru ce înseamnă DSV Teleorman, pentru ce înseamnă conducerea centrală, pentru că, într-adevăr, nu vorbim de o prevenție, ci vorbim de un mod de lucru altfel: de a ne alarma după ce s-a întâmplat. Eu voi lua toate măsurile, voi merge către Parlament și voi ajunge până acolo încât să solicit colegilor mei din Senat și din Camera Deputaților să modificăm legea în așa fel încât să puteți avea satisfacția muncii prestate de dvs”.

„La Referendum, fiecare să voteze cum îi dictează conştiinţa”

Referitor la cel de-al doilea subiect al conferinţei de presă, Referendumul pentru “familia tradiţională“ ce se va desfăşura în zilele de 6 şi 7 octombrie, Eugen Pârvulescu a spus că la nivelul PNL s-a decis ca „fiecare membru de partid să se implice după conștiința fiecăruia. Eu personal mă voi implica, pentru că asta îmi spune conștiința, cu atât mai mult cu cât acum trei ani de zile m-am implicat în strângerea de semnături. Nu trebuie să politizăm sub nicio formă acest referendum. Nu trebuie ca PNL sau PSD sau alte partide să-şi revendice vreun merit al acestui Referendum”.

Eugen Pârvulescu a ţinut să precizeze că participarea la Referendumul de la începutul lunii viitoare va fi „pentru noi, la Teleorman, un exercițiu și un antrenament pentru alegerile de anul viitor”.

M. MEILĂ