Problema redeschiderii școlilor

USR-PLUS pune condiții Guvernului PNL, ministrului Educației: ”Desființarea inspectoratelor școlare, transformarea directorilor de școli în manageri performanți, aleși prin concurs”, o descentralizare a sistemului, care presupune ca deciiziile în școlile publice să nu fie luate de către ministru și primărie, ci de consiliul de administrație al școlii, și formarea a opt Centre Regionale pentru suport în educație online care să ofere școlilor sprijin în desfășurarea orelor online, de la corectarea la internet de mare viteză și achiziționarea de echipamente, până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice. Acestea sunt principalele condiții din domeniul educației pe care USR-PLUS le pune pe masa pentru formarea unei coaliții de guvernare.

”Este probabil ca anul școlar și universitar 2020-2021 să se desfășoare integral în regim hibrid și online”, scrie PNL în programul de guvernare pe Educație. Există ”nevoia planificării revenirii la școală post-pandemie”. Partidul care a decis ca școlile să se mute cu totul on line, într-un moment în care majoritatea țărilor europene păstrează predarea în clase, parțial sau total, notează în acest context neajunsurile școlii online.

Ce se va întâmpla cu copiii care sunt în școli în anul 2021, dacă aceștia vor fi și ei o nouă generație de sacrificiu, dacă vor pierde efectiv un an din viață, rămâne de văzut. Cert este că pandemia cu coronavirus a pus la grea încercare Guvernul liberal, și deocamdată cei din Executiv sunt mai mult preocupați de vaccinarea împotriva virusului ucigaș, și mai puțin de soarta elevilor și studenților, în ce fel vor studia. Dar pandemia va trece, mai devreme sau mai târziu, și este posibil ca țara să se trezească cu o generație care a pierdut un an din viața sa, fără să vrea.

Ioan DUMITRESCU