Priorităţi în agricultură în perioada 2014-2020

Sprijinirea fermierilor mici şi mijlocii, asocierea fermierilor pentru integrarea producţiei agricole şi facilitarea achiziţiilor publice
Prezent la Conferinţa regională “Satul românesc are viitor”, ţinută la finele săptămânii trecute la Universitatea “Valahia”, din Alexandria, în cadrul căreia s-a făcut o largă consultare şi informare asupra noului Program Naţional de Dezvoltarea Rurală, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a pus în evidenţă principalele priorităţi în sectorul agricol românesc pentru anii 2014-2020.
Proiecte tip pentru fermierii mici şi mijlocii
“Unul dintre principiile noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală este acela că pentru toate măsurile de sprijin financiar pentru fermierii mici şi mijlocii vom avea proiecte tip. Institutul de Economie Agrară are deja comanda de la Ministerul Agriculturii să elaboreze proiecte tip pentru zootehnie şi pentru producţia vegetală, dar şi pentru sectorul legumicol, în perioada imediat următoare, special pentru fermierii mici şi mijlocii. Cei mari vor rămâne în continuare pe sistemul de consultanţă”, a declarat ministrul Constantin.
Bani mai mulţi pentru integrarea producţiei
Viitorul PNDR va pune accent şi pe integrarea producţiei agricole în sistemul de procesare, pentru a putea valorifica la export, dar şi pe piaţa internă, produse cu valoare adăugată. În acest sens, ministrul agriculturii a precizat :“Un al doilea principiu nou este acela al integrării producţiei, în ceea ce înseamnă lanţul de procesare. Cine se asociază sau se dezvoltă în vederea integrării producţiei va beneficia şi de o alocare financiară mai mare, dar şi de un punctaj suplimentar la proiect. Putem să ajungem şi la 1,5 milioane de euro/proiect pentru cei care integrează producţia, pentru a aduce valoare adăugată”.
Preţul de referinţă, un nou concept în achiziţiile publice
Cel de-al treilea element de noutate din noul PNDR se referă la achiziţiile publice. “În viitorul PNDR introducem conceptul de “preţ de referinţă”. Ce înseamnă acest lucru ? Înseamnă că dumneavoastră, fermierii, atunci când vreţi să cumpăraţi utilaje pentru ferma proprie, dacă vă încadraţi în preţul de referinţă, nu mai trebuie făcuţi mulţi paşi, ci pur şi simplu se face procedura de achiziţie directă simplificată, astfel încât să nu mai întâlnim birocraţia”, a explicat ministrul agriculturii.

A consemnat George ZAVERA