Doi ani de închisoare cu executare. Aceasta este pedeapsa pe care primarul comunei Suhaia şi proaspătul secretar general al PDL Teleorman, Costel Barbu (Bitanu) a primit-o din partea magistraţilor zimniceni. Această sentinţă nu este definitivă şi irevocabilă, dar aceasta ar putea fi dată chiar în următoarea şedinţă din data de 30 ianuarie 2014.
Bitanu, împreună cu alte 19 persoane din comuna Suhaia sunt acuzaţi de ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Potrivit sentinţei Tribunalului Zimnicea, Costel Barbu a primit un an de închisoare pentru faptele prevăzute la articolul 321 din Codul Penal: ”Fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”. Din fericire pentru secretarul general al PDL Teleorman, încadrarea juridică a fost minimă pentru că magistraţii zimniceni au aplicat şi prevederile articolului 74 litera A din Codul Penal: ”Împrejurări care pot constitui circumstanţe atenuante: conduita bună a infractorului înainte de săvârşirea infracţiunii”.
O pedeapsă mai mare, de doi ani de închisoare cu executare, a primit pentru violare de domiciliu.
”În baza disp.art.192 al.2. c.p. cu aplicarea art.74 lit.a, art.76 c.p. condamnă acelaşi inculpat la pedeapsa închisorii de 2 (doi) ani”, au hotărât magistraţii.
Mai exact, la articolul 192 al. 2 din Codul Penal se spune faptul că ”în cazul în care fapta se săvârşeşte de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună, în timpul nopţii sau prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani”. Şi în acest caz s-a aplicat pedeapsa minimă pentru că magistraţii au stabilit că Bitanu a avut o conduită bună înainte de săvârşirea acestei infracţiuni.
Şi pentru că în ţara noastră nu se cumulează pedepsele, judecătorii zimniceni au dispus ”contopirea pedepselor aplicare inculpatului urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea închisoare de 2 (doi) ani”.
Mai mult decât atât, acestuia i-au fost interzise şi mai multe drepturi printre care şi cele prevăzute de articolul 64 litera A din Codul Penal ”de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice”. Ceea ce înseamnă că acesta nu va mai putea candida pentru un nou mandat de primar al comunei Suhaia, iar dacă va fi încătuşat înainte de terminarea mandatului, locuitorii din comună vor trebui să-şi aleagă un nou primar.
Costel Barbu nu este la prima problemă pe care o are cu justiţia. Chiar şi procurorii de la ANI l-au găsit incompatibil pe primarul comunei Suhaia, Costel Barbu, dar şi pe soţia acestuia, Polixenia Gorgiana Barbu. Verdictul a fost dat pe data de 18 iunie a.c., în documentul făcut public ANI arătând că între primar şi soţia acestuia, în perioada 17. 06.2008 -10.11.2010, au existat, în cadrul Primăriei Suhaia, raporturi ierarhice directe.
Costel Barbu a devenit primar al comunei Suhaia la data de 17.06 2008, iar soţia sa, Polixenia Georgiana Barbu, a ocupat, din 31 martie 2004, funcţia de referent în cadrul Compartimentului de Impozite şi Taxe Locale, Control Comercial şi Urbanism, ceea ce contravine legilor în vigoare. Şi, se ştie, acolo unde-i lege, nu-i loc de tocmeală!
Şi uite-aşa, tupeistului Costel Barbu, ce-l ce se credea a fi primar pe vecie, care a impus prin şiretlic culoarea portocalie la Suhaia, care a făcut ca exploataţia piscicolă locală, aflată pe cele mai bine de 1000 hectare luciu de apă, aparţinând localnicilor, să ajungă în posesia magnatului Ion Niculaie, steaua i-a apus înainte de vreme!
În căderea sa în ispita nelegiuirilor, Costel Barbu, Bitanu, cum îi place să fie alintat, pavăză i-au fost ani de-a rândul şi Niţulescu şi Videanu, dar şi unii dintre liderii penelişti de la nivel judeţean. El a urcat ierarhic şi dintr-un lingător de clanţe a devenit secretar general de filială judeţeană a PDL şi, alături de unul dintre părinţii săi spirituali, Niţulescu, face şi desface în PDL Teleorman.
Dacă ar fi să ne luăm tot după declaraţiile sale, se pare că s-a cam săturat să fie edil-şef rural şi vrea o „funcţie numită”, dacă PDL va ajunge din nou la guvernare. Şi dacă împarte aceeaşi masă (de prezidiu) cu Niţulescu, n-ar trebui să ne mai mire că el ar accepta şi acum funcţia de prefect dacă i-ar oferi-o PNL sau PSD. „Care-i problema?” se întreabă el retoric în faţa eventualilor contestatari.
Acesta e, în linii mari, cel care se vrea, de mâine, secretar general al PDL Teleorman şi care, hotărât lucru, va face totul să-şi merite porecla de „Mazăre de Teleorman”, punând taxă la intrarea în Suhaia şi construind o gondolă care să-l ducă de la sediul PDL la Tribunal.
Cât despre caracterul său, cineva, care se dovedeşte un psiholog, ca şi un la fel de bun jurnalist, reuşeşte să-l creioneze într-o singură frază: ”Te pupă atunci când simte că poate avea foloase de pe urma ta şi te scuipă atunci când se află în compania celor care te detestă”.
Ceea ce este de mirare, stupefiant chiar, este faptul că el a fost impus în funcţia de secretar general al organizaţiei judeţene a PDL. Mai precis, Vasile Blaga a modificat pe loc prevederile statutului şi a mai creat un post de prim-vicepreşedinte pentru a elimina concurenţa lui Bitanu, Constantin Berechet. Care a obţinut astfel funcţia nou creată.
Iar această încălcare a statutului s-a făcut în condiţiile în care se ştia că primarul de la Suhaia era deja condamnat. Şi cum nici Teodor Niţulescu nu stă prea bine în raport cu legea şi justiţia, doi puşcăriabili, unul deja condamnat, iar celălalt pe ţeava DNA, vor conduce organizaţia judeţeană într-o perioadă grea, cu alegeri pentru Parlamentul European, pentru funcţia de preşedinte al României şi alegeri Parlamentare. Ce rezultate speră domnul Blaga că va obţine organizaţia teleormăneană, aflată în cădere liberă şi părăsită de unii dintre cei mai reprezentativi oameni? Dacă ar fi să-l cităm pe unul dintre veteranii democrat-liberalilor teleormăneni, răspunsul se rezumă la un singur cuvânt: CATASTROFALE!
Claudiu DUMITRACHE