Primarul comunei Crângeni a pierdut procesul cu ANI! Alegeri anticipate în localitate

Alegeri anticipate în comuna Crângeni! Iulian Lică, primarul comunei, a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate, prin care a fost declarat incompatibil. Decizia este una definitivă. Prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu trebuie să semneze ordinul de încetare al mandatului de primar înainte de termen. Până când Executivul va decide data alegerilor anticipate, primăria Crângeni va fi condusă de către viceprimar.

Aleșii locali nu învață nimic. În ultimii doi ani, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au constatat că mai bine de 20 de primari, viceprimari sau consilieri locali din județul Teleorman au încălcat legea. Aceștia având în același timp calitatea de persoane fizice autorizate, administratori sau reprezentanţi în adunările generale ale unor companii sau întreprinderi individuale, dar şi o funcţie publică.

După ce fac ”pe dracu-n patru” pentru a fi aleşi în fruntea comunităţilor locale, mulți aleși locali, în entuziasmul care-i cuprinde, uită că trebuie să renunţe imediat la orice activitate economică sau de altă natură considerată prin lege ca fiind incompatibilă cu funcţia publică pe care aceştia au fost desemnaţi să o ocupe.

Este și cazul primarului din comuna Crângeni, Iulian Lică. Inspectorii ANI au depistat, în urmă cu patru ani, că primarul comunei Crângeni din Teleorman, era în stare de incompatibilitate întrucât, în perioada 21 iunie 2012 – 23 septembrie 2013, a deținut simultan atât funcția de edil-șef, cât și pe cea de Persoană Fizică Autorizată.

Edilul a contestat decizia, iar după mai mulți ani de proces a venit și decizia definitivă: ”Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul declarat de primarul Iulian Lică împotriva sentinței civile pronunțată de Curtea de Apel București, Secția contencios administrativ și fiscal, în luna iunie 2015”.

Trebuie amintit faptul că persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

CLAUDIU DUMITRACHE