Primăriile pot lua bani europeni pentru păşune şi în 2014 ?

Primăriile care nu au concesionat până acum suprafeţele de pajişte naturală deţinute către asociaţiile crescătorilor de animale mai pot depune şi în 2014 cereri de plată pe suprafaţă, cu obligaţia să asigure încărcătura de animale sau să cosească pajiştea, a declarat, pentru revista “Ferma”, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Dorel Benu. “Anul ăsta mai pot depune şi Consiliile Locale cereri, cu obligaţia să asigure încărcătura de animale sau să cosească păşunea”, a spus noul şef APIA, precizând că legislaţia pe care se depun cereri pe suprafaţă în 2014 este Ordinul 31/2013 pentru modificarea şi completarea Ordinului 246/2008, care a fost aplicat şi anul trecut.
Afirmaţiile directorului general al APIA în privinţa posibilităţii ca primăriile să mai primească şi în acest an subvenţii pentru suprafeţele de pajişti pe care le exploatează direct surprinde oarecum.
Anterior declaraţiilor directorului general al APIA, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a făcut cunoscut, în cadrul conferinţei de prezentare a PNDR 2014-2020, de la Timişoara, că “din 2014, primăriile nu au cum să mai primească sprijin pe păşune, pentru că nu sunt fermieri activi”. De precizat faptul că art. 10 din OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, în vigoare din mai 2013, obligă persoanele fizice şi juridice proprietari/utilizatori de pajişti care solicită fonduri europene să asigure o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha. Ministrul Agriculturii a precizat totodată că “Ordonanţa (OUG 34/2013 – n.n.) urmează să fie aprobată prin lege; o să intre în Comisia de Agricultură săptămâna viitoare (17-23 martie 2014 – n.red.), după care vin normele metodologice care clarifică exact aceste lucruri. Primăriile nu pot să primească sprijin, pentru că nu sunt fermieri activi”.
După astfel de declaraţii, la cel mai înalt nivel, pe bună dreptate se ridică întrebarea: Vor mai avea primăriile dreptul de a primi sprijin pe suprafeţele de pajişti naturale în 2014?

George ZAVERA