Primăriile nu mai au voie să înmatriculeze tractoarele care nu au carte de identitate

Conform legii, tractoarele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie înmatriculate fie la Serviciile de Permise și Înmatriculări Auto subordonate Prefecturilor dar și Inspectoratelor Județene ale Ministerul de Interne, fie la primăriile din raza de activitate a fermierilor. Pentru înmatriculare, se impune îndeplinirea anumitor condiții și anume : pentru tractorul ce urmează fi înmatriculat proprietarul trebuie să dețină actul de proprietate și cartea de identitate eliberată de Registrul Auto Român.

Pentru a da posibilitatea tuturor fermierilor și celorlalți deținători de tractoare de a-și înregistra tractoarele care circulă pe drumurile publice mult mai ușor și cu cheltuieli minime, în acest fel reducându-se și birocrația, în urmă cu ceva vreme, prin legislațe s-a creat cadrul legal ca și primăriile să facă astfel de înmatriculări. Astfel, în ultimii ani, fermierii și-au înregistrat tractoarele care circulă pe drumurile publice la primării în baza unei cereri și a actului de proveniență a tractorului, în urma înregistrării tractorului aplicându-i-se plăcuța de înmatriculare (culoare galbenă). Înmatricularea la primării este în avantajul deținătorilor de tractoare, costurile de înmatriculare fiind mult mai mici decât în cazul tractoarelor înmatriculate la Serviciul Județean de Permise și Înmatriculări Auto.

La începutul acestui an, unitățile administrativ teritoriale din toată țara au primit de la Ministerul de Interne norme care pun în vedere primăriilor obligativitatea de a nu mai înregistra și elibera plăcuțe de înmatriculare tractoarelor care circulă pe drumurile publice pentru care fermierii și ceilalți deținători de tractoare nu prezintă cartea de identitate a tractorului și factură, în cazul în care tractorul este nou sau alte acte de proveniență legalizate în cazul tractoarelor mai vechi.

Problema cea mai mare pentru mulți deținători de tractoare agricole, utilaje care circulă și pe drumurile publice, este aceea că pentru acestea ei nu dețin carte de identitate emisă de Registrul Auto Român. În mod normal, fermierii trebuie să meargă la stațiile ITP, dar nici-o stație nu face un asemenea serviciu fără ca proprietarul tractorului să dețină cartea de identitate eliberată de RAR. La RAR, pentru a obține cartea de identitate a tractorului proprietarii trebuie să se prezinte cu actele de proveniență, însă mulți dintre ei, pentru tractoarele mai vechi nu au decât încrisuri de mână încheiate între vânzător și cumpărător. Și uite-așa, mulți dintre deținătorii de tractoare nu-și mai pot înregistra la primării tractoarele, expunându-se astfel, fără voia lor, amenzilor pe care polițiștii le dau în cazul în care tractoarele sunt depistate în circulație pe drumurile publice.

George ZAVERA